Ouderwetse erwtensoep

Ik kan bijna geen marsepeinen varkens, boterletters, gevuld speculaas en chocoladeletters meer zien, maar we houden nog even vol. Morgenavond vieren we Sinterklaas met een berg pakjes en surprises en daar hoort erwtensoep bij, vinden wij hier in huis. Erwtensoep uit blik is om te huilen, de lekkerste maak je gewoon zelf. De soep is in de basis vegetarisch maar kan niet zonder een lekkere rookworst. Haal er eentje bij je goede, liefst biologische slager. Zo. De hoeveelheden zijn voor 2,5 liter want de soep laat zich goed invriezen. Lekker voor luie dagen in de kerstvakantie.

Soep – 8 personen
Bereidingstijd: 15 minuten + 1 uur en 15-45 minuten koken

500 g spliterwten
2,5 liter groentebouillon of water
5 sjalotten of 2 grote witte uien
2-3 wortels
2-3 aardappels
2 aardperen* of een flink stuk knolselderij
2 stengels prei
paar takjes platte peterselie
1 rookworst, in plakjes

1. Spoel de spliterwten flink af onder stromend water. Breng in een ruime pan groentebouillon of water aan de kook, voeg de spliterwten toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 45-60 minuten op laag vuur koken.

2. Pel en snipper intussen de sjalotten of uien. Schrap de wortels, schil de aardappels en aardperen of knolselderij, en snijd ze in blokjes van ongeveer gelijke grootte. Halveer de prei in de lengte, snijd het wit en een stukje groen in halve ringen. Voeg alle groenten toe aan de soep en kook nog ongeveer 30-45 minuten mee, tot de aardappels uit elkaar beginnen te vallen. Breng de soep op smaak met peper en zout. Draai het vuur uit, laat de soep helemaal afkoelen. Van een nachtje rust wordt de soep alleen maar lekkerder.

3. Verwarm de soep weer, schep in kommen en garneer met wat platte peterselie. Geef er rookworst bij (verwarmd volgens de aanwijzingen van je slager). Als je géén vegetarische pre-pubers in huis hebt, kan je de plakjes worst ook in de soep verwarmen. Ook lekker erbij: roggebrood met katenspek!

* Aardperen kocht ik altijd op de markt maar ineens heeft de supermarkt ze ook. Ze smaken een beetje naar artisjokken, ze horen niet echt thuis in erwtensoep maar maken de soep wat frisser. Als je er niet aan kunt komen, neem dan gewoon een flink stuk knolselderij.

KTF snert letters_MG_6935

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *