Moestuin pasta pesto

moestuin pasta pesto 4-0459

Ooit, toen ik nog in Nederland woonde, had ik een kleine volkstuin. Vol goede moed plantte en zaaide ik er rabarber, bietjes, courgettes, tomaten, wortels, radijsjes en doperwten. Maar omdat een moestuin nu eenmaal veel liefde en aandacht vraagt en dat er bij mij nogal eens bij in schoot, was de opbrengst minder groot dan gehoopt. Toen ik in de VS kwam wonen, besloot ik het realistischer aan te pakken en in plaats van een moestuin een kruidentuin te maken. Dat bracht meer op, want kruiden gaan hun eigen gang meestal wel.

Op de boerenmarkt vond ik deze prachtige knoflookstengels (zie foto onderaan), dat is de bovengrondse plant van de knoflookbol en die kun je gewoon eten. Ook kocht ik de eerste doperwtjes van het seizoen. Het lieve mevrouwtje die al deze prachtige dingen verkocht, raadde mij aan een pesto met de knoflookstengels plus kruiden uit de tuin te maken. En zo geschiedde… Het werd deze pasta met walnoten-kruidenpesto plus verse doperwtjes.

moestuin pasta pesto 3-0442

NB Als je in het gelukkige bezit van een moestuin bent, heb je misschien ook wel knoflookstengels staan. Als je niet aan de stengels kunt komen, kun je de pesto ook met gewone knoflook maken. Hij wordt dat wel iets minder lichtgroen, maar is nog steeds heerlijk.

Pasta met walnotenpesto

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

400 g verse ongedopte doperwten (of 150 g gedopte doperwten)
350 g (volkoren) spaghetti
Voor de pesto:
6 knoflookstengels (of 2 knoflooktenen)
50 g walnoten, plus extra
50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
handje basilicumblaadjes (vrij grote hand als je geen knoflookstengels gebruikt), plus extra
handje oreganoblaadjes, plus extra
ca 100 ml walnotenolie of olijfolie
citroensap naar smaak

Extra: keukenmachine

1. Maak eerst de pesto. Breek de onderste harde houtachtige delen van de knoflookstengels, op dezelfde manier zoals je dat met asperges doet. Snijd de stelen in stukken (de bloemen gebruik je niet).

2. Pureer in een keukenmachine de stengels (of de tenen knoflook) met de walnoten, kaas, basilicum en oregano. Schenk terwijl de machine draait zoveel olie toe tot je een smeuïge mooie pesto hebt. Breng op smaak met citroensap (klein kneepje is meestal voldoende), peper en zout.

3. Dop de erwten. Kook de spaghetti in een ruime pan met kokend water en wat zout volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Kook de laatste 4-5 min de doperwten mee (verse doperwten hebben meestal wat langer nodig dan diepvriesdoperwten, als je ze te kort kookt, zijn ze nog melig).

4. Giet de pasta en erwten af, maar bewaar wat van het kookvocht. Meng er enkele eetlepels pesto naar smaak door (wat je niet gebruikt, zet je in de koelkast of bewaar je in de vriezer). Maak de pasta eventueel wat smeuïger door er wat kookvocht door te mengen. Verdeel over kommen, maal er verse peper over en garneer met walnoten en kruiden.

moestuin pasta pesto 2-0429moestuin pasta pesto 1-0424moestuin pasta pesto garlic-0402

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *