Hollandse kaaspannenkoek

Holland staat in het buitenland niet alleen bekend om zijn kaas, maar ook om zijn kasgroenten. Regelmatig kom ik hier in de VS tomaten, paprika’s en komkommers van Hollandse bodem tegen. Holland, tomatenland…. Wie had dat nou 50 jaar geleden kunnen bedenken?! (In elk geval niet mijn grootmoeder van 95, die toen ze bijna 30 was nog nooit een rauwe tomaat had gegeten.) Afijn, dat alles hebben we dus maar eens in een echt heimweerecept gecombineerd: Hollandse kaaspannenkoeken met tomaten en groentekiemen. Maar dan wel op onze manier, dus gewoon met zelfgemaakt volkorenbeslag (lekkerder dan uit een pakje…), echt goeie kaas en met lokale tomaatjes en kiemen. Een gezonde pannenkoek dus, en helemaal homemade.

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20-25 minuten

200 g fijn volkorenmeel
1 ei
400 ml karnemelk of melk
zonnebloemolie, om in te bakken
250 g goeie lekkere smeltkaas (bijv. belegen Hollandse Remeker), in niet al te dunne plakjes
250 g kerstomaatjes, gehalveerd
een flinke hand groentekiemen (bijv. van zonnebloemen)

1. Zeef het meel met een mespunt zout boven een kom en klop er het ei en de karnemelk of melk door. Als je karnemelk gebruikt (wat ik heerlijk vind), dan moet je het het beslag waarschijnlijk een beetje verdunnen met een klein scheutje water.

2. Verhit wat olie in een niet te grote koekenpan op matig vuur. Schenk met behulp van een opscheplepel wat beslag in de pan en laat uitvloeien over de bodem. Bak de onderkant van de pannenkoek op matig vuur goudbruin. Keer de pannenkoek met een spatel en zet het vuur heel laag. Verdeel wat kaas en tomaatjes over de pannenkoek en leg een deksel op de pan. Laat de kaas zachtjes smelten.

3. Laat de pannenkoek op een bord glijden en verdeel er wat kiemen over. Strooi er nog een klein beetje zout over en maal er nog wat verse peper over. Bak op dezelfde wijze nog 3 pannenkoeken. Houd de gebakken pannenkoeken eventueel warm in een oven van 100C (zonder de kiemen!). Lekker met een beker melk of karnemelk.

TIP
Probeer als het even kan een kaas met volle smaak te gebruiken. Het hoeft overigens niet per se een Hollandse kaas te zijn, met Italiaanse Taleggio of een goede, scherpe Cheddar is het ook heerlijk!

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *