Shepherd’s Pie met linzen

Het is weer tijd voor shepherd’s pie! Dit is al een oudje van ons, want deze klassieker komt uit een kookboek dat we samen hebben gemaakt: Hoge Hakken Lekker Vega (nee, we zijn niet vegetarisch, we willen alleen niet elke dag vlees eten). Het is gemaakt met linzen in plaats van vlees en met mosterdpuree bovenop. Echte winterkost wat ons betreft. Het is nog steeds een family favorite en niemand bij ons aan tafel die het vlees mist!

Vegetarisch hoofd, 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd

1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
3-4 wortels, geschrapt en in dunne plakjes
250 g champignons, in plakjes
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 el fijngehakte rozemarijn en/of tijm
flinke scheut rode wijn
2 blikken linzen (à 400 g), afgespoeld en uitgelekt
Voor de mosterdpuree:
1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
scheut melk
een flinke klont boter
1 flinke el grove mosterd
2 el geraspte parmezaanse kaas

Extra: pureestamper- of knijper, flinke ovenschaal

1. Verwarm de olie in een ruime pan en bak de ui, knoflook, bleekselderij en wortels 3-4 minuten. Voeg de champignons toe en bak ze al omscheppend enkele minuten mee. Meng er het blik tomaten en de rozemarijn of tijm door en schenk de wijn erbij. Voeg zout en peper toe en laat op matig vuur 15-20 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

2. Kook intussen in een pan met water en zout de aardappels in ca. 15 minuten gaar. Giet ze af. Verwarm wat melk in de pan en voeg de aardappels, boter en mosterd toe. Stamp de aardappels op laag vuur met een pureestamper tot puree. (Of -nog beter- gebruik voor het pureren van de aardappels een pureeknijper (de puree wordt hier extra zacht en luchtig van): knijp de aardappels boven de warme melk uit en meng er daarna dan de boter en mosterd door.) Breng op smaak met zout en peper.

3. Verwarm de oven voor op 200C. Meng de linzen door het groentenmengsel en laat enkele minuten meesudderen. Schep het linzenmengsel in de ovenschaal en verdeel er de puree over. Strijk de bovenkant een beetje glad met de achterkant van een lepel. Strooi er de kaas over.

4. Zet de shepherd’s pie ca. 20 min in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is. Als de bovenkant nog wat kleur kan gebruiken, kun je er 1-2 minuten de ovengrill opzetten. Serveer met een groene salade.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *