Scones met cranberries & kersen

Pasen was voor mij behalve eieren zoeken ook: matzes eten met roomboter, suiker en tuinkers – en dat doen we nog altijd. In Berlijn puilen de winkels al sinds februari uit van de chocolade-eieren en broodjes in de vorm van een haas. Wie uitgebreid gaat brunchen, kan eigenlijk niet zonder eieren en een dik paasbrood, maar wat ook lekker is, zijn deze makkelijke scones. Een tikje zoet maar niet té en lekker feestelijk. Je kunt ze de dag van tevoren bakken en nog even oppiepen in de oven.

Zoet – 12 stuks
Bereidingstijd: 10 minuten + 15 minuten rusten + 10 minuten oventijd

50 g gedroogde kersen
50 g gedroogde cranberries
500 g fijne (spelt)bloem
20 g bakpoeder
½ el zout
50 g suiker
2 el vanillesuiker
125 g koude boter, in blokjes
250 ml warme melk
sap van ½ citroen
geklopt ei om mee te bestrijken

Extra: ronde koekjesuitsteker ∅ 5 cm, bakplaat bekleed met bakpapier

1. Doe het gedroogde fruit in een pannetje met net genoeg water zodat het onderstaat. Breng aan de kook en draai het vuur uit zodra het kookt. Laat het fruit ongeveer 15 minuten wellen en giet het dan zorgvuldig af.

2. Verwarm de oven voor op 220°C. Meng bloem, bakpoeder, zout en suikers in een kom. Voeg de boter toe en wrijf het tussen je vingertoppen tot een grof, korrelig deeg. Maak een kuiltje in het deeg, schenk melk en citroensap erin en kneed snel tot een tamelijke natte deegbal.

3. Bestuif je werkblad met bloem. Stort het deeg op het werkblad en vorm er een dikke plak van ca. 3 cm dik van. Druk met de koekjesvorm rondjes uit het deeg – gebruik al het deeg, kneed het tussendoor snel tot een nieuwe dikke plak. Bestrijk de scones met wat geklopt ei.

4. Leg de scones met zeker 3 cm tussenruimte op de bakplaat en bak ze in ca. 10 minuten goudgeel en gaar. Laat afkoelen op een rekje. Lekker met jam en lobbig geslagen room.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *