Salade Niçoise

ansjovis-1599

Er is natuurlijk niks nieuws aan deze Salade Niçoise, maar ik kreeg er opeens zo’n zin in tijdens het lezen van Delancey , geschreven door Molly Wizenberg (auteur, oa van de succesvolle blog Orangette). Een zalig boek over de opening van haar mans pizzeria met dezelfde naam in Seattle (overigens een must-go adres voor als je in Seattle bent). Op een van de openingsavonden serveerden ze een supereenvoudige Salade Niçoise met alleen maar topingrediënten. De manier waarop ze dat beschrijft, deed mij opeens vreselijk naar deze klassieker verlangen. Net als Molly gebruik ik ook geen bliktonijn, maar daardoor is deze salade zeker niet minder lekker. Hij is gemaakt met het beste wat het seizoen te bieden heeft: de lekkerste Coeur du Boeuf tomaten (in Amerika heten ze Heirloom Tomatoes), komkommer, dunne sperzieboontjes en kleine langwerpige aardappeltjes (Fingerling Potatoes) van de boerenmarkt. Een niet te hard gekookt eitje met een ansjovisje erbij en hopla, je hebt een waanzinnig lekkere maaltijdsalade.

Delancey-1307

salade, 4 personen
bereidingstijd: 25-30 minuten

400 g dunne sperzieboontjes of haricots verts
400 g kleine mooie aardappeltjes
6 eieren
3 grote Coeur de Boeuf tomaten, in plakken
1 komkommer, geschild, gehalveerd en in plakjes
12 ansjovisfilets (blikje)
handje verse basilicum
handje lekkere olijven

voor de vinaigrette:
2 el rode-wijnazijn
2 tl Dijon mosterd
1 teen knoflook, geperst
6 el olijfolie

1. Klop in een kommetje de azijn met wat zout, de mosterd en de knoflook door elkaar. Voeg geleidelijk de olie toe en klop tot je een dikke vinaigrette hebt. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Zet even apart.

2. Breng een pan met ruim water en wat zout aan de kook. Voeg de bonen toe en kook ze 2-3 minuten tot ze beetgaar zijn. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze onder heel koud water (of leg ze even in een kom met ijswater). Giet ze weer af en zet apart. Voeg de de aardappeltjes toe aan de pan met kokend water en kook ze in ca. 10 minuten gaar (prik erin met een punt van een mes om de gaarheid te controleren). Giet de aardappels af en laat ze een beetje afkoelen. Snijd ze over de lengte doormidden en meng ze in een kom met 1/3 van de vinaigrette.

3. Breng intussen de eieren in een pan met koud water aan de kook en kook ze 5 minuten. Neem de pan van het vuur en laat de eieren onder koud water schrikken. Pel de eieren en snijd ze doormidden.

4. Verdeel de plakken tomaat en komkommer over een platte schaal en bestrooi ze met wat zout en peper. Leg hier de sperziebonen en de halve aardappeltjes op. Schenk de rest van de vinaigrette erover. Leg de eitjes erop en leg op elk eitje een ansjovisje. Verdeel de basilicum en olijven over de salade en maal er nog wat verse peper over. Serveer eventueel met lekker stokbrood.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *