notenmelk & truffels

Wat is liefde? Als er met toewijding, passie en aandacht voor je wordt gezorgd en gekookt. En als je die passie en aandacht weet over te brengen op je kinderen. Dit weekend duik ik dus met mijn dochters de keuken in om gezonde en lekkere dingen te maken zoals notenmelk, truffels (op basis van de notenpulp die je overhebt van de notenmelk) en smoothies. Als dat geen liefde is! Vandaag het recept voor de notenmelk en truffels, morgen het recept voor smoothies op basis van notenmelk met mango, gember en kurkuma.

truffels 2-0987

De eerste keer dat ik verse amandelmelk dronk, was ik in Whole Foods, mijn droomsupermarkt in de VS (please, waarom kunnen we er geen in NL openen??!!). Het werd daar voor mijn neus vers gemaakt en de klanten mochten proeven. Een openbaring. Ik kocht meteen een heel duur flesje verse amandelmelk en toen het op was, dacht ik: “dit maak ik voortaan net zo makkelijk zelf.”

Nu kun je notenmelk van alle noten maken die je wilt, je kunt zelfs zaden zoals zonnebloem- en pompoenpitten toevoegen. Ik heb van alles uitgeprobeerd en vind de combinatie van amandelen en cashewnoten het lekkerst. De cashewnoten maken de melk zalig romig.

cashew nut smoothie 4-0901

Het is zo gemaakt en je hebt er maar weinig ingredi√ęnten voor nodig. Het enige nadeel van verse notenmelk is de houdbaarheid. Ik heb al een paar keer gehad dat mijn melk na 2-3 dagen zuur smaakte. Om dit te voorkomen maak ik kleinere porties en zorg ik ervoor dat alle spullen die in contact met de melk komen echt goed schoon zijn. Ook gebruik ik gesteriliseerde flesjes om de melk in te bewaren. De kwaliteit van de noten heeft natuurlijk ook invloed op de melk: gebruik geen noten die ranzig of bitter smaken. En gooi de notenpulp na het maken van de melk niet weg! Daarmee maak je mooie gezonde chocoladetruffels (zie recept hieronder).

AMANDEL-CASHEWNOTENMELK
Voor ca. 750 ml

Bereidingstijd: 15 minuten + weken

75 g rauwe amandelen (het maakt niet uit dat het bruine vliesje er nog om zit)
75 g rauwe cashewnoten
een mespunt zout
800 ml koud gefilterd water

Extra: blender, schone gesteriliseerde fles, zeef, kaasdoek

1. Doe de noten met het zout en het water in een kom en laat minimaal 4 uur (maar een nachtje mag ook) in de koelkast weken.

2. Pureer de noten met het weekwater in een blender; laat enkele minuten draaien tot de amandelen echt heel fijn zijn.

3. Bekleed een vergiet met een stuk kaasdoek en hang in een kom. Schenk het notenmengsel erin. Laat goed uitlekken en wring het het pulp vervolgens goed uit (zie foto met dochter Flo). Gebruik flink wat kracht om er zoveel mogelijk melk uit te wringen. Schenk de notenmelk in een schoon flesje en zet meteen in de koelkast (of drink het op). De melk is ongeveer 3-4 dagen houdbaar. Nogmaals: bewaar de notenpulp voor truffels, zie recept hieronder.

Note: Als je de melk iets zoeter wilt, voeg dan maple syrup of honing naar smaak toe. Ook is het lekker een paar druppels vanille-extract erdoor te mengen.

truffels-1003

CHOCOLADETRUFFELS

De sinaasappelrasp maken van deze truffels echt iets bijzonders vind ik, maar je kunt in plaats van sinaasappel ook 1/2 tl kaneel of vanille-essence toevoegen.

Voor 18-20 truffels
15-20 min bereidingstijd

1 portie notenpulp, ca. 175 g (zie notenmelk)
2 el (raw) amandelpasta (almond butter)
10-12 dadels, zonder pit, fijngesneden
2 el (raw) cacaopoeder
geraspte schil van 1 kleine bio-sinaasappel (alleen het oranje)

Voor het rollen:
gedroogde kokos, kaneel, cacao, fijngehakte noten, hennepzaad, fijngeraspte pure chocolade

Extra: keukenmachine

Maal alles in de keukenmachine tot een fijne pasta; proef of je het zoet genoeg vindt en voeg eventueel nog 1-2 extra dadels toe.

Rol van het mengsel balletjes van ca. 3 cm groot. Rol de balletjes door iets wat je lekker vindt: gemalen kokos, kaneel, cacao, fijngehakte noten, hennepzaadjes, geraspte chocolade. Bewaar in een afgesloten trommel in de koelkast.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *