Mirthe’s Barcelona

Ontwerper en illustrator Mirthe Blussé en ik kennen elkaar al heel lang. Vorig jaar werkten we samen voor de Duitse krant Die Zeit aan een serie reis-notitieboekjes waarvoor ze prachtige illustraties maakte. Mirthe verhuisde vorig jaar van Amsterdam naar Barcelona, waar ze als artist in residence heel mooie dingen maakt.illustratie pan segol
Koken kan ze ook. “Voor mij is koken de ideale combinatie van iets maken en ontspanning. De liefde voor lekker eten kreeg ik van mijn ouders mee, die allebei enorme smikkelaars zijn en me altijd hebben aangemoedigd om van alles te proeven en veel te koken. Maar veel gedoe was het in onze keuken nooit. Hun favoriete kookboek was ‘Darling, you shouldn’t have gone to so much trouble’: vol met recepten die er fantastisch uitzien maar in een handomdraai gemaakt kunnen worden. Daarom beloof ik je dat deze twee recepten erg makkelijk zijn én heel lekker. Zelf ben ik trouwens heel slecht in het volgen van recepten, dus geef er vooral je eigen draai aan!”

SPINAZIESALADE MET FRAMBOZEN & GEITENKAAS

illustratie ensalada de espinacas
Mirthe Blusse SPINAZIESALADE_BLOG_MG_9565

“Een van de fijne dingen aan leven in Barcelona, is dat mensen hun agenda hier niet maanden van tevoren volplannen. Mañana is altijd ver weg: meestal word je nog op dezelfde dag uitgenodigd voor een diner of picknick. Iedereen neemt dan iets mee, en omdat de meeste Spanjaarden vooral gefocust zijn op drank, vlees, zelfgemaakte empanadas en nog meer drank, breng ik vaak een salade mee. Dit recept kreeg ik van een Catalaanse vriendin. Zij maakt ‘m vaak met rozijnen en grof geraspte parmezaanse kaas, maar in de zomer kan je de salade met verse frambozen en zachte geitenkaas maken.”

Salade – 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten

250 g verse spinazie
200 g verse frambozen
75 g gemengde pitten & zaden (pijnboom, zonnebloem, pompoen)
125 g zachte geitenkaas

Voor de dressing:
6 el olijfolie
2-3 el balsamico-azijn
1 el dijon-mosterd (ik neem altijd Maille)
1 el vloeibare honing

1. Maak eerst de dressing. Klop alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
2. Was de spinazie grondig en doe in een grote kom. Rooster de zaden in een droge koekenpan tot ze bruin kleuren.
3. Als je direct aan tafel gaat, meng dan de dressing eerst door de spinazie. Als je de salade meeneemt naar een picknick, geef de dressing er dan apart bij. Verdeel de frambozen, verkruimelde geitenkaas en zaden over de salade. Lekker met wat brood erbij. Bon profit (zoals de Catalanen zeggen)!

PASTA MET INKTVIS & SCHELPJES

illustratie pasta con almejas y sepia“Ik ben gek op verse vis en kan het elke dag eten. Hier in Barcelona is dat vrij eenvoudig! Niet alleen zijn er ontelbaar veel viswinkels, ook bijna elke supermarkt heeft een visafdeling. Op grote bergen ijs liggen de vissen mij met glanzende ogen aan te kijken. En 9 van de 10 keer kan ik dat niet weerstaan! Meestal neem ik ook een netje schelpjes mee.”

Lunch of hoofd – 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + 30-60 minuten ‘spugen’

1 kg kokkels
4-6 kleine inktvissen (sepia), schoongemaakt door de vishandelaar, in ringetjes
4 el olijfolie
1 kleine rode Spaanse peper, fijngehakt (evt. zaadjes verwijderd als je het minder pittig wilt)
2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
250 ml witte wijn
1 bosje platte peterselie, fijngehakt
400 g spaghetti of penne
1 citroen, in vieren

Extra: aluminiumfolie

1. Was de schelpen onder koud stromend water, doe ze in een ruime bak met koud water en laat 30-60 minuten staan (dit heet ‘spugen’). Boen de schelpjes schoon en gooi kapotte en open schelpen, die niet dichtgaan als je ze tegen het aanrecht tikt, weg.
2. Verhit 2 el olijfolie in een ruime bakpan, bak hierin de inktvisringen niet te lang (ze mogen niet taai worden), haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Breng intussen in een ruime kookpan het water voor de pasta aan de kook.
3. Verhit 2 el olijfolie in dezelfde bakpan, bak de peper en knoflook ca. 30 seconden. Blus af met de witte wijn, laat de alcohol verdampen en voeg de peterselie en kokkels toe. Roerbak de kokkels ca. 3-4 minuten tot alle schelpen open staan. Exemplaren die niet opengaan, gooi je weg. Meng de sepia door de kokkels en houd warm.
4. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en meng er de kokkels, sepia en sap door. Verdeel over vier borden en geef er een partje citroen bij. Direct opeten!

Benieuwd naar Mirthes werk? Haar website staat vol met prachtige voorbeelden!
http://www.mirtheblusse.com

Een deel van haar prints verkoopt ze in haar eigen shop op Etsy.

Illustraties © Mirthe Blusse

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *