Mexicaanse chocolademelk & koekjes

Sneeuw, ijzel, hagel, vrieskou. Het lijkt maar niet op te houden hier in Washington, DC. Het is een goed excuus om een van onze favoriete winterdranken te maken: Mexicaanse warme chocolademelk. Mijn dochter Rosa noemt het een vloeibare bonbon en eigenlijk is het dat ook. De drank is fluweelzacht door de maïzena en heeft een volle, pure chocoladesmaak. Bij Mexicaanse chocolademelk gaan er ook nog specerijen zoals kaneel, kruidnagel en cayennepeper in. Een delicatesse, maar mocht je niet zo van de specerijen zijn, dan kun je ze goed weglaten. Of je gebruikt slechts een van de specerijen die hier worden genoemd, dat kan ook (voor mijn kids laat ik de cayennepeper achterwege). Erbij eten we deze kruimelige Mexicaanse walnotenkoekjes, polvorones, wat zoiets als ‘poederkoekjes’ betekent. Makkelijk om te maken en heerlijk bij de chocolademelk.

Mexican Hot Chocolate 3-5603
MEXICAANSE CHOCOLADEMELK

Drank, 2-3 personen
Bereidingstijd: 10-15 minuten

500 ml melk
2 tl cacao
1 el maïzena
2½ el suiker
½ tl vanille-extract* of merg van ¼ vanillestokje
evt. een mespunt cayennepeper, ¼ tl gemalen kruidnagel en/of ½ tl kaneel
50 g pure chocolade (minimaal 70%), in stukjes
evt. kaneel, om te bestrooien

*oa verkrijgbaar bij Dille & Kamille

1. Schenk een beetje van de melk in een pannetje en klop er met een garde de cacao, maïzena, suiker en vanille door. Voeg eventueel de specerijen toe en schenk de rest van de melk erbij.

2. Verwarm de chocolademelk al kloppend op matig vuur. Voeg de stukjes chocolade toe en breng zachtjes aan de kook. Blijf kloppen tot de chocolade is opgelost en de drank ietsje dikker wordt en fluweelzacht is, ca. 1-2 minuten. Schenk in kleine kopjes of niet al te grote mokken (het is vrij machtig!) en bestrooi eventueel met kaneel.

MEXICAANSE ‘POEDERKOEKJES’ (POLVORONES DE NUEZ)

Zoet, 22-24 koekjes
Bereidingstijd: 25-30 minuten

50 g walnoten
75 g suiker
150 g bloem
115 g koude boter, in blokjes
½ tl vanille-extract* of merg van ¼ vanillestokje
½ tl kaneel
poedersuiker, om te bestrooien

Extra: keukenmachine, bakplaat bekleed met bakpapier

*oa verkrijgbaar bij Dille & Kamille

1. Verwarm de oven voor op 190°C. Maal in een keukenmachine de walnoten samen met de suiker fijn. Voeg bloem, boter, vanille, kaneel en een mespunt zout toe en pulseer enkele malen tot het deeg op fijn broodkruim lijkt. Voeg 1-2 el koud water toe en pulseer nog enkele malen tot het deeg net samenkomt. Het is voor deze koekjes belangrijk dat je het deeg niet te lang mengt.

2. Maak van het deeg 20-24 balletjes van ca. 3 cm doorsnee; probeer ook hierbij de balletjes zo min mogelijk te kneden. Mocht het deeg toch te zacht en warm worden, leg het dan 20 minuten in de koelkast. Leg de balletjes met enige tussenruimte op een bakplaat en bak ze ca. 15 minuten in de oven tot ze licht goudbruin zijn.

3. Neem ze uit de oven, laat ze even afkoelen op de bakplaat en laat ze dan verder afkoelen op een rekje. Bestrooi de koekjes royaal met poedersuiker.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *