Megan Gordons chocolade-hazelnootpasta

Onze eerste Amerikaanse kookboekauteur is een feit: Megan Gordon! Onze nieuwe Kitchen Table Friend is ook nog food blogger en eigenaar van het succesvolle granolamerk Marge Granola. Ze deelt met ons een prachtig recept uit haar laatste kookboek.

Afgelopen zomer ontmoette ik Megan op een Farmers’ Market in Seattle, waar ze haar heerlijke granola verkocht. Ik zag haar kookboek ‘Whole Grain Mornings‘ liggen, een boek over goed en gezond ontbijten, en we raakten aan de praat. Over lekker eten, over kookboeken schrijven en over bloggen, want ook Megan heeft een prachtige food blog: A Sweet Spoonful. Ze reageerde meteen heel enthousiast toen ik vroeg of ze een keer gast op onze site wilde zijn. We mochten een recept uit haar kookboek kiezen en we vielen meteen voor deze Dark Chocolate Hazelnut Spread, chocolade-hazelnootpasta. Nutella, maar dan zelfgemaakt en dus tig keer lekkerder en gezonder! Zoiets staat al heel lang op ons ‘dat-willen-we-nog-eens-maken-lijstje’. Megan: ‘Deze pasta is vergeleken bij veel hazelnootpasta’s uit de winkel veel minder zoet en bevat geen conserveringsmiddelen en goedkope smaakmakers. Het is bovendien betrekkelijk eenvoudig te maken, want je hoeft geen chocolade te smelten en geen melk te verwarmen’. Een aanwinst op onze site en een recept dat we zeker vaak gaan maken. Thanks, Megan!

KTF Megan Gordon DUBBEL 2marge granola-1217kopie

Voor 1 potje (ca. 175 ml)
Bereidingstijd: 10 minuten

120 g blanke hazelnoten*
25 g cacaopoeder (Megan gebruikt Valrhona)
50 g suiker
3/4 tl vanille-extract
1/4 tl zout
2 el zonnebloemolie

Extra: keukenmachine

1. Doe de hazelnoten in een keukenmachine. Laat de machine ca. 3 minuten draaien tot je een zachte notenpasta hebt; schraap tussendoor de randen van de kom eventueel schoon.

2. Voeg cacaopoeder, suiker, vanille-extract, zout en olie toe en laat de machine nog ca. 1 minuut draaien tot je een smeuïge pasta hebt.

3. Schep de hazelnotenpasta in een potje en bewaar in de koelkast. Gekoeld blijft de pasta 4-6 weken goed. Als de pasta na een tijdje wat minder smeerbaar wordt, kun je er geleidelijk een klein beetje extra olie doorroeren: begin met een 1/2 theelepel en voeg zoveel toe tot je de gewenste textuur hebt. Als de pasta te ‘vloeibaar’ is, meng er dan nog een beetje suiker door: begin met 1 theelepel.

*Als je hazelnoten met een dun, bruin vliesje erom hebt gekocht, moet je die er voor dit recept eerst afhalen. Het is een vrij makkelijk klusje: Spreid de hazelnoten uit over een niet te groot bakblik en rooster ze 10-12 minuten in een oven van 160C. Neem ze uit de oven en laat ze direct van het bakblik op een schone theedoek glijden. Vouw de theedoek goed om de noten heen op. Wrijf het pakketje flink over het aanrecht heen en weer, zodat de vliesjes om de noten loskomen. Het hoeft niet perfect: als het grootste deel van de vliesjes eraf is, dan kun je ze gebruiken.

Megan Gordon cover boek-

Reprinted with permission from Whole-Grain Mornings: New Breakfast Recipes to Span the Seasons by Megan Gordon (Ten Speed Press, © 2013). Photo Credit: Clare Barboza (Book Cover and Chocolate Hazelnut Spread) and Leela Cyd (Megan in kitchen).

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *