Kweeperenpasta met honing & kweeperenaïoli

Vorige week, toen ik met mijn familie bij het restaurant van onze Kitchen Table Friend Mari Maris in Frankrijk at (een echte aanrader, mocht je daar ooit in de buurt zijn!), kregen we na afloop een grote zak kweeperen mee naar huis. Geurige, geelgroene kweeperen. Nadat ze een paar dagen het huis hadden gevuld met hun zalig parfum, was het tijd om er wat mee te doen. Het is niet het soort fruit waarmee je éven iets lekkers maakt, want ze zijn keihard en ongekookt bitter-zuur van smaak. Ze vragen aandacht, liefde en geduld! Alleen dan belonen ze je met hun verfijnde bloemige smaak en mooie rozige, roestbruine kleur.

Hoewel deze kweeperen van het Franse platteland komen, moet ik bij kweeperen altijd denken aan Spanje waar ik in mijn jeugd kort heb gewoond. Kweeperenpasta, Dulce de Membrillo, wordt daar vaak bij driehoekjes pittige Manchegokaas gegeten; een favoriete tapa. Ik belegde er vaak een stokbroodje mee: een plak kleverige kweeperenpasta met daarop dunne plakjes oude Manchego. Muy bueno! Meestal wordt deze pasta gemaakt met veel suiker, maar ik maak ‘m liever met honing. Kweeperen en honing gaan heel goed samen.

Geduld en roeren. Bij het maken van kweeperenpasta zijn dat misschien wel de belangrijkste ingrediënten. Je staat zo 40-60 minuten in de pan te roeren. Maar gelukkig heb je er maar weinig van nodig en kun je de pasta maanden in de koelkast bewaren. Ik serveer kweeperenpasta meestal na het eten, in blokjes gesneden en samen met verse walnoten en mooie plakjes Manchego of kleine geitenkaasjes. En je maakt er in een paar tellen kweeperenaïoli mee, een zoete dikke knoflooksaus die lekker is bij eend of wild.

kweeperen 4-9517

KWEEPERENPASTA

Voor 1 kleine plak pasta
Bereidingstijd: 20 minuten + 40-60 minuten kooktijd + opstijven

800 g-1 kg kweeperen (ca. 5-6 kweeperen)
honing
sap van 1 kleine citroen

Extra: keukenmachine, rubberen spatel, passe-vitte of fijne zeef, bakpapier

1. Boen het donslaagje van de kweeperen onder een stromende kraan er vanaf. Schil de kweeperen niet, maar verwijder alleen met een mesje eventuele bruine plekjes. In de schil zit de pectine die nodig is om er een stevige pasta van te maken! Snijd de kweeperen in parten en snijd het klokhuis eruit. Snijd de partjes in stukken.

2. Leg de kweeperen in een pan en schenk er zoveel water op tot ze net onder staan. Kook de peren ca. 30 minuten tot ze heel zacht zijn. Giet ze af en pureer ze in een keukenmachine.

3. Wrijf de kweeperenpuree met behulp van een rubberen spatel boven een kom door een fijne zeef, zodat de schil achter blijft. Je kunt dit ook doen met een passe-vite met daarin een zeef met kleine gaatjes.

4. Weeg de fijne puree die je over hebt af. Weeg van dat gewicht 3/4 honing af. Dus als je bijvoorbeeld 400 g kweeperenpuree hebt, weeg je 300 g honing af.

5. Breng in een pannetje met dikke bodem de kweeperenpuree met de honing en het citroensap zachtjes aan de kook. Zet het vuur lager en laat de puree 40-60 minuten zacht koken tot hij roestbruin van kleur en dik is. Roer zeer regelmatig om te voorkomen dat de puree aanbrandt en schraap de puree ook van de wanden van de pan af. De hete puree kan behoorlijk spatten, dus let op! Uiteindelijk moet de puree van de pan loskomen en moet er een lepel rechtop in kunnen blijven staan (zie foto hieronder).

6. Beleg de bodem van een ondiep bakje of schaaltje met bakpapier (knip een passend stukje uit) en schep de kweeperenpuree erin. Strijk de bovenkant glad en laat in de koelkast in enkele uren opstijven. Stort de plak op een plank en snijd in blokjes of dunne plakjes. Serveer samen met verse walnoten bij pittige kaas.

kweeperen pan-9802kweeperen 3-9829

KWEEPERENAÏOLI

Voor 1 klein potje
Bereidingstijd: 5-10 minuten

150 g kweeperenpasta (zie recept hierboven)
2 flinke tenen knoflook, geperst
1/2 tl zout
1 el citroensap, plus extra
150-200 ml milde olijfolie

Extra: keukenmachine

1. Pureer de kweeperenpasta samen met knoflook, zout en citroensap in een keukenmachine tot het goed glad is.
2. Voeg heel geleidelijk terwijl de machine draait de olie toe. Laat de machine draaien tot je een dikke saus hebt. Breng eventueel nog op smaak met extra zout en citroensap.

kweeperenaioli-9831-2

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *