Käsespätzle

In een beetje bergdorp in Beieren, Oostenrijk of Zwitserland staat het op de kaart: Käsespätzle. Zelfgemaakte, snelle eierpasta met kaas. Traditionele Spätzle maak je door het deeg door een speciaal soort platte vergiet (Spätzlebrett) te drukken. Maar, zoals ‘mijn mannetje’ van de bio-winkel in zwaar Beierse tongval verklaarde: ‘Je kunt het deeg ook met een gewone pureeknijper maken.’ Hij zei het er niet bij, maar dat is de luie-huisvrouwenvariant. In de Alpenlanden verkopen ze speciaal Spätzle-meel. Dat kunnen we zelfs in Berlijn nauwelijks krijgen en deze mix van speltmeel en fijne griesmeel werkt ook perfect. En ja, we geven het toe: het gerecht is een calorieënbom. Na het eten van een bord vol kun je de rest van de dag weinig meer doen (skiën, dat wel). De truc is om er groene sla met pittig-zure dressing bij te eten. Goed voor de spijsvertering!

Lunch of hoofd, 4 personen
Bereidingstijd: 25-30 minuten

4 uien
100 g roomboter
200 g speltmeel
200 g fijn griesmeel
1 tl zout, plus extra
200 ml melk
4 eieren
300 g geraspte bergkaas (Gruyère, Emmentaler, Allgäuer – een pittige Hollandse kaas kan ook)
enkele blaadjes platte peterselie, fijngehakt

Extra: aluminiumfolie, garde of mixer, pureeknijper, schuimspaan

1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verwarm 25 g boter in een koekenpan en bak de uien tot ze goudgeel en hier en daar bruin zijn. Houd ze warm onder aluminiumfolie.

2. Meng in een flinke kom met een mixer of garde speltmeel met griesmeel, zout, melk en eieren tot een zacht, elastisch deeg. Laat 5-10 minuten staan en breng in de tussentijd een ruime pan met water en een flinke snuf zout aan de kook.

3. Doe een deel van het deeg in de pureeknijper. Hoe meer je erin doet, hoe langer de Spätzle worden. Knijp het deeg uit boven de pan met zacht kokend water. Zodra de sliertjes aan het oppervlakte komen, dit duurt ca. 1-2 minuten, zijn ze goed. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en schep in een schaal. Dek af met wat aluminiumfolie om warm te houden. Maak op dezelfde manier de rest van de Spätzle .

4. Smelt 75 g boter in een ruime koekenpan. Voeg de Spätzle toe en spreid ze gelijkmatig uit over de bodem van de pan. Verdeel de kaas erover en verwarm nog een paar minuten op matig vuur tot de kaas gesmolten is. (Je kunt de Spätzle ook samen met de kaas in laagjes om en om in een ovenschaal scheppen en het gerecht in een oven van ca. 150°C verwarmen.) Verdeel over vier borden, garneer met de gebakken ui en peterselie en eet direct. Lekker met een glas Grüner Veltliner of andere frisse, droge witte wijn.

käsespätzle_BLOG_6305

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *