Janssons Frestelse

Dit gezellige roze blikje vond ik in de koelkast (ja, deze moet je koud bewaren!), het is een van de laatste souvenirs van onze trip naar Zweden afgelopen zomer. Wat kan je er beter mee maken dan een onvervalste Janssons Frestelse? De Zweden denken nu waarschijnlijk dat we niet goed snik zijn, want zij eten dit gerecht voornamelijk met kerst. Of met pasen. Maar daar trek ik me maar even niks van aan, zeker niet omdat dit blikje niet eeuwig goed blijft. Belangrijk: koop de juiste vis. Wat de Zweden ‘ansjovis’ noemen, noemen wij sprotjes. Heel verwarrend, maar voor de smaak maakt dit wel degelijk uit: sprotjes zijn ingemaakt en veel zoeter dan de soms bremzoute ansjovis. Ook Ikea verkoopt blikjes met sprotjes en die heten dan weer ‘Skarpsill’.

Ovenschotel, 8 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + 45 minuten in de oven

klontje boter
4 witte uien, gehalveerd en in ringen
800 g aardappels, beetje kruimig
1 blikje sprotjes à 200 g (zie inleiding), in stukjes
300 ml slagroom
300 ml melk

Extra: ingevette ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm, aluminiumfolie

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Verwarm de boter in een pan, voeg de uien toe en bak ze op laag vuur tot ze goudgeel zijn. Schil intussen de aardappels, spoel ze goed af en snijd ze in luciferdunne reepjes.

2. Verdeel de helft van de aardappels over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de uien en de sprotjes en dek af met de rest van de aardappels.

3. Meng slagroom, melk en flink wat peper en zout door elkaar en schenk over de aardappels. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de frestelse ca. 40 minuten in de oven. Verwijder het folie en bak de ovenschotel nog ca. 10 minuten; zet eventueel de ovengrill kortaan om de bovenkant mooi goudbruin te laten kleuren.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *