Día de los Muertos: 3 Mexicaanse Salsa’s

Día de los Muertos (Day of the Dead), de belangrijkste Mexicaanse feestdag wordt ook in veel delen van de VS groots gevierd. Ik zou willen dat wij deze fascinerende traditie hadden! Hoe kun je dierbaren die er niet meer zijn beter herdenken dan met een groot feest, eten, drinken en mooie verhalen? Vaak wordt er gedurende de hele nacht op de graven van de overledenen gegeten en gedronken, met kaarslicht en muziek erbij. Men eet de favoriete gerechten van de overledene in de hoop dat de ziel van de dode even terugkomt naar aarde en hen vergezelt. Prachtig toch? Ik probeer op deze dag altijd iets Mexicaans te maken en op mijn manier een beetje mee te doen aan dit feest. Vandaag borrelen we met deze herfstige dips: zoete aardappelsalsa, pompoempittensalsa en mijn grove guacamole met granaatappelpitjes. Extra lekker met warme tortillachips en bier.

KTF Barrio Cafe Art-0153

ZOETE AARDAPPELSALSA
Je kunt de zoete aardappel hier eventueel vervangen door blokjes flespompoen. Deze salsa gaat er in smaak en pittigheid op vooruit als je hem voor het eten eerst even een uurtje in de koelkast zet.

Dip, 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

500 g zoete aardappel, geschild en in blokjes van 1 cm
sap van 1-2 limoenen
1/2 grote of 1 kleine paprika, steel en pitjes verwijderd en in kleine blokjes
3 bosuitjes, in dunne ringetjes
1-2 verse jalapeño of serranopepers (chilipeper), zaadjes verwijderd en heel fijngehakt
1 el olijfolie
een flinke hand korianderblaadjes, grof gehakt

Kook de aardappelblokjes in water met wat zout ca. 8 minuten of tot ze net gaar zijn. Giet ze af, laat ze goed uitlekken en meng ze in een kom met het sap van 1 limoen. Meng er de paprika, bosuitjes, pepers en olijfolie door. Breng op smaak met zout en eventeueel extra limoensap. Meng er vlak voor het opdienen de koriander door.

POMPOENPITTENSALSA
Pompoenpitten worden heel veel in de Mexicaanse keuken gebruikt. Ik vind de geroosterde smaak van deze smeuïge, pittige salsa heerlijk in combinatie met de twee andere salsa’s.

Dip, 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten

75 g ongeroosterde pompoenpitten
1-2 verse serranopepers (chilipeper)
1 grote vleestomaat, ontveld
een flinke hand koriander
1/2 tl gedroogde (Mexicaanse) oregano
limoensap naar smaak

Extra: keukenmachine

Rooster de pompoenpitten al omscheppend op matig vuur enkele minuten in een droge koekenpan, tot ze beginnen te poffen en goudbruin zijn. Neem van het vuur en schep in een keukenmachine. Maal de pitten heel fijn. Rooster in de droge koekenpan de pepers enkele minuten tot ze rondom hier en daar zwart geblakerd zien. Neem uit de pan, snijd doormidden, verwijder het steeltje en de zaadjes. Voeg de peper(s), tomaat, koriander en oregano toe aan de fijngemalen pompoenpitten in de keukenmachine en pureer alles tot een dikke salsa. Breng op smaak met zout en limoensap.

GROVE GUACAMOLE MET GRANAATAPPELPITJES
Ik vind het lekker om mijn guacamole een beetje grof te laten, er mogen nog stukjes avocado in zitten. In Arizona heb ik ooit guacamole met granaatappelpitjes gegeten, een heerlijke combinatie die ik sindsdien ook thuis maak.

Dip, 4 personen
Bereidingstijd: 10-15 minuten

3 rijpe avocado’s
1/2 ui, heel fijngesnipperd
1 verse jalapeñopeper (chilipeper), (zaadjes verwijderd als je de guacamole minder pittig wilt) fijngehakt
een flinke hand verse koriander, fijngehakt
1 tl gedroogde (Mexicaanse) oregano
sap van ca. 1 limoen
1/3 granaatappel, pitjes eruit gehaald

Prak met een vork in een schaaltje de blokjes avocado niet al te fijn (er mogen nog stukjes inzitten). Meng er de ui, chilipeper, koriander en oregano door. Breng op smaak met limoensap, zout en gewone peper. Schep in een schaaltje en bestrooi met de granaatappelpitten.

WARME TORTILLACHIPS
De 3 dips zijn extra lekker met warme tortillachips. Spreid de tortillachips uit over een bakplaat en rooster ze enkele minuten in een oven van 200C tot ze warm en knapperig zijn. Ook handig als je nog wat oudbakken chips hebt liggen, zo worden ze weer helemaal vers en knapperig.

HETE PEPERS
De ene hete peper is de andere niet. Ze smaken anders en sommige zijn heter dan andere. In Mexico en in de VS wordt dan ook heel duidelijk onderscheid gemaakt tussen de verschillende hete pepers. In Nederland doen we dit minder en is het aanbod ook minder groot. Bij tropische en Aziatische winkels vind je wel vaak veel verschillende soorten.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *