BLT Avocado

BLT mayo 2-3446
Af en toe maak ik iedereen in huis erg gelukkig met deze BLT sandwich voor lunch. Deze supereenvoudige sandwich staat absoluut in mijn top 10 van favoriete gerechten. Mits goed gemaakt, want de ene BLT sandwich is de andere niet. Ik heb in mijn leven heel wat slechte BLT’s voor mijn neus gehad: wattenbrood, taaie plakken bacon, harde onrijpe tomaten…. De kracht van een goeie BLT is het gebruik van de juiste ingrediënten. Gebruik kraakverse sla (ik liep tegen een prachtige zak mizuna aan, een soort rucola), het beste brood dat niet te dik gesneden is, niet te dikke plakken goeie gerookte biologische bacon, een lekkere mayonaise, rijpe tomaten en als je wilt rijpe avocado’s. That’s it! Ik maak ‘m het liefst met zelfgemaakte knolfookmayonaise, dat is makkelijker gemaakt dan meestal wordt gedacht. Maar als je in een hele luie bui bent, kun je het vervangen met lekkere mayo uit een potje waar je wat geperste knoflook door mengt.

BLT mayo 3+4 dubbel-3423

Lunch, 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten (inclusief het maken van de mayonaise!)

12-16 plakjes niet te dik gesneden gerookte bacon
8 grote sneeën niet te dik gesneden brood (ik gebruik vaak zuurdesem landbrood)
olijfolie om te besprenkelen
2-3 grote rijpe lekkere tomaten, in plakjes
2 kleine rijpe avocado’s, geschild, pit verwijderd en in dunne plakjes
2 flinke handen mooie sla (zoals rucola, mizuna, jonge bladsla etc)
Voor de knoflookmayonaise (zie ook de tips & tricks onderaan):
1 eidooier
1-2 tl citroensap
2 tl Dijonmosterd
1 teen knoflook, geperst
200-250 ml zonnebloemolie

Extra: garde of electrische mixer

1. Maak eerst de knoflookmayonaise. Klop in een kom met een garde of mixer de eidooier los met het citroensap, mosterd, knoflook, een mespunt zout en 1 tl koud water. Voeg geleidelijk en al kloppend de olie druppel voor druppel toe tot het mengsel wat begint te binden. Voeg de rest van de olie geleidelijk en in een dun straaltje toe en blijf kloppen tot je een mooie fluweelzachte mayonaise hebt. Proef en breng op smaak met extra zout, citroensap en wat versgemalen peper. Schep in een potje en zet in de ijskast.

2. Bak in een droge koekenpan de plakjes bacon op niet te hoog vuur tot ze goudbruin en flink uitgebakken zijn. Laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken, eenmaal afgekoeld worden ze pas knapperig.

3. Verhit een ruime koekenpan voor. Besprenkel het brood aan beide kanten met wat olijfolie. Leg het brood in de pan en bak het aan beide kanten in enkele minuten goudbruin; laat het niet verbranden!

4. Besprenkel de tomaten en avocado’s met wat zout en peper. Besmeer de sneeën brood met de mayonaise. Verdeel over 4 sneeën brood de bacon, plakken tomaat en avocado. Leg er de sla op en dek af met de rest van het brood (besmeerde kant naar beneden). Snijd doormidden en enjoy!

BLT mayo 5-1487

Tips & Tricks voor de beste mayonaise:
-Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dus ook je eitje.
-Door het water toe te voegen, krijg je een zachte en goed gebonden mayonaise.
-Voeg de olie vooral in het begin druppel voor druppel toe; wat later kun je het geleidelijk in een dun straaltje erbij schenken.
-Je kunt ook een milde, fruitige olijfolie gebruiken, maar de smaak van de mayonaise wordt dan wel meer uitgesproken. Je kunt ook half zonnebloemolie, half olijfolie nemen.
-Zet de mayonaise meteen in de ijskast, buiten de ijskast is de kans op schifting groter (vooral als het buiten warm is).
-Als de mayonaise er te stevig uitziet, kun je er een theelepel water of citroensap door mengen.
-Wat te doen als de mayonaise toch schift? Begin als het ware opnieuw: breek een eidooier boven een kom en klop met citroensap, mosterd en water weer schuimig. Voeg dan beetje bij beetje en al kloppend de geschifte mayonaise toe. Huup huup barbatruc: de mayonaise zal weer binden.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *