Bij Mari Maris aan Tafel

Mari Maris, auteur van de succesvolle Groentebijbel, is vandaag onze Kitchen Table Friend. Hadden we haar maar eerder ontdekt! Ze blijkt zonder dat we er weet van hadden al jaren ‘om de hoek’ van het huis van mijn ouders op het Franse platteland een chambre d’hôte te hebben. Een plek waar je in de zomer elke zaterdag aan een van de lange tafels in het huiskamerrestaurant kunt aanschuiven voor een prachtig en zorgvuldig Frans menu of, als het weer meezit natuurlijk, kunt eten in de tuin. Vol toewijding wordt er gekookt en bediend, alles is verser dan vers en home made; en – misschien overbodig om te zeggen – in elk gerecht schitteren de groenten. Niet dat er geen vlees op tafel komt, want tja, als de helft van de eters uit de rurale omgeving komt en Frans is, dan kan een gerecht met vlees haast niet ontbreken. Het vlees komt wel uit de buurt en is van koeien, kippen en varkens die nog in de wei mochten grazen en scharrelen. En als je liever vegetarisch eet, dan maakt Mari iets anders moois voor je. Ze zal je zeker niet teleurstellen.

mari maris tafel-33-2

Vandaag deelt Mari Maris op onze site een heerlijk gerecht dat mijn ouders onlangs bij haar aten: Andijvielasagne met Maroilles. Maroilles is een roodschimmelkaas uit het Noorden van Frankrijk, die je ook prima kunt vervangen door Limburgse Herve kaas of Munster. Mijn ouders aten het als voorgerecht met een kruidige bloemensalade plus een mooi gevuld bloemetje van de Oost-Indische kers (zie de foto met lange tafel). Deze eetbare bloemetjes bloeien nog tot de eerste vorst. Hierbij de recepten van de lasagne en het bijzondere bloemetje. Veel dank Mari!

Informatie over de table d’hôte van Mari Maris vind je hier:
http://www.jardindesetoiles.com

Andijvielasagne met Maroilles

Hoofd, 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten + 40 minuten oventijd

16 gedroogde lasagnevellen (ca. 320 g)
250 g Maroilles (roodschimmelkaas), in dunne plakken (of Limburgse Herve kaas of Munster)
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt
1 flinke krop andijvie, fijngesneden
ca. 4 dl droge witte wijn

Extra: ingevette rechthoekige ovenschaal

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek de bodem van de ovenschaal met lasagnevellen. Verdeel er een laagje andijvie en wat kaas over en bestrooi met ui en knoflook. Bestrooi met peper en zout en dek af met lasagnevellen. Maak zo laagjes tot de schaal bijna vol is en dek af met lasgnevellen en bakpapier (om uitdrogen te voorkomen). Zorg dat de schaal niet al te vol is; een overvolle schaal zal overstromen als straks het vocht kookt en borrelt.

2. Schenk er witte wijn op; de schaal moet tot ongeveer de helft zijn gevuld met vocht. Bak de lasagne ca. 40 minuten in de oven tot de lasagnevellen gaar zijn. Laat een kwartier afkoelen. Je kunt de lasagne nu direct als hoofdgerecht eten. Serveer met een kruidensalade.

maris maris plus hulpje-36

Gevulde Oost-Indische kers bloemetjes

De blaadjes van Oost-Indische kers zijn nogal pittig (ze smaken naar hele sterke waterkers), neem daarom niet al te grote exemplaren.

2 flinke el roomkaas op kamertemperatuur
1 dessertlepel kruidige honing
1 dessertlepel fijngemalen geroosterde amandel
4 bloemen en blaadjes van de Oost-Indische kers

Extra: kleine spuitzak

1. Meng in een kommetje de roomkaas met de honing en fijngemalen amandelen. Breng op smaak met zout en peper.

2. Schep het mengsel in een kleine spuitzak en spuit een klein dotje crème op de bladeren. Vul ook de bloemen met de crème en duw ze zachtjes in het dotje op het blad zodat ze blijven liggen waar je ze hebben wilt.

Eigenlijk maakt Mari Maris de vulling met Spireabloemen in plaats van met honing en amandelen. Als je dat ook wilt proberen, ga dan als volgt te werk:

‘Spirea heeft een kruidige amandelsmaak die mooi past bij de zoete maar scherpe smaak van de Oost-Indische kersbloemen. Ik maak er room van door een flinke hand Spireabloemen van hun steeltje te rissen, vervolgens giet ik er volle (liefst boeren) melk op en laat ik het geheel op een sudderplaatje heel zachtjes tot een kwart inkoken. Daarna gaat het door een puntzeef, zorg hierbij dat je de bloemen goed uitdrukt; omdat er van de melk weinig vocht en veel vet over is, zit een belangrijk deel van de smaak aan de bloemen in de zeef geplakt. Er is natuurlijk niet altijd Spirea, maar de room laat zich goed invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjeshouder. Vervang de honing en amandelen in bovenstaand recept door 1 theelepel Spirearoom.’

mari maris krat-130boekomslag
Foto’s: Gijs Went

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *