Berlijn: Juice Werkstatt

Meer groenten en meer fruit eten, bezwoer mijn Berlijnse huisarts tijdens één van mijn hoogst zeldzame bezoekjes. Nog meer? Hoe zeer ik ook van groenten en fruit houd, op sommige dagen schiet het er echt bij in voldoende ervan te eten. Het idee “ik moet nú een slow juicer” zong vrolijk rond in mijn hoofd, maar welke? En hoe? Toen ik de week erna bij vriendin Ulla een koffie haalde, ontmoette ik Sophie von Gallwitz, overtuigd juicer en bezig met een missie: Duitsland aan het gezonde sap krijgen. Eens in de zoveel tijd houdt ze een Juice Werkstatt (lett. werkplaats, een workshop dus) om uit te leggen hoe je sappen maakt en waarom die zo goed voor je zijn. Klaar met mijn herfstvermoedheid, beloofde ik bij haar langs te komen.

Op een vroege zondagmorgen fietste ik naar Contemporary Food Lab waar een handvol mensen klaar stond om bijgeschoold te worden. Sophie vertelde over het detox-stoplicht (rood, oranje, groen sap), over welke combinaties wel en niet werken, over meerdaagse detox-kuren, over de machines die je natuurlijk ook bij haar kunt kopen. Het viel eigenlijk natuurlijk reuze mee, dat sap maken, maar ik werd er wel veel wijzer van. Dat je niet zomaar alles in de juicer moet mengen – less is more. Dat een citroen en een appel altijd goed zijn. Dat je geen avocado in een juicer moet stoppen. Ook ging het natuurlijk over tarwegras en superfoods. De dag beginnen met een groentesap in plaats van de eeuwige boterhammen met kaas leek ineens een heel goed idee.

En nu heb ik er een, een slow juicer, de allerergste rib uit het lijf denkbaar. Maar ik ben er blij mee en nee, schoonmaken is geen halve dagtaak. Kilo’s en kilo’s groenten en fruit haal ik, het liefst op de markt en dan een beetje aan het eind van de dag. Een sap van biet, bleekselderij en citroen is mijn grote favoriet, met op nummer twee wortel, gember en citrusfruit. Of een sap met boerenkool, ook heerlijk.

KTF juice werkstatt_MG_0163

GROENE JUICE

1 groene appel (Granny Smith), steeltje en pitten verwijderd
3 takjes munt
1/2 courgette
1 citroen, gele schil verwijderd
ca. 1 cm gember, schil verwijderd
5 witte druiven
handje rucola
1/2 komkommer

Doe alle groenten in de sapcentrifuge of slowjuicer en pers het sap uit.

Geen sapcentrifuge of slow juicer? In ons nieuwe kookboek staat een aantal sapjes die je gewoon met de blender kunt maken!

juice werktstatt_MG_9591

AMANDELMELK

Ja, dat kan dus ook in een slow juicer: amandelmelk maken. Op de foto zie je Sophie met een grote kom voorgeweekte amandelen. In ons nieuwe kookboek staat een recept voor Vegan Bircher Müsli, waarvoor ik ook zelf amandelmelk maakte. Dat gaat heel eenvoudig in de keukenmachine, daarna moet je de melk wel nog even zeven door een fijne doek. Je vindt dat recept op pagina 10 van het boek.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Comments are closed.