Arnold Palmer ijsthee

Het is zomer! Althans in Washington, DC. Met temperaturen die de 30 C naderen, leven we deze week weer buiten. Daar horen verkoelende en dorstlessende drankjes bij, zoals deze ijsthee, mijn makkelijke en gezonde versie van een Arnold Palmer.

Arnold Palmer 2-6806-2
Wat in hemelsnaam is een Arnold Palmer, denk je nu. Behalve een inmiddels bejaarde Amerikaan die vroeger een van de beste golfers ter wereld was, is het ook een alcoholvrije drank met ijsthee. De drank is ‘uitgevonden’ door -jawel- Arnold Palmer. Hij dronk zijn ijsthee (in de VS √°ltijd zonder koolzuur) meestal aangelengd met ‘lemonade’. Tijdens de US Open in 1960 kreeg zijn favoriete mix bekendheid toen hij deze aan de bar bestelde. Dat vonden de mensen leuk en zij begonnen het ook te bestellen. De mix werd zo populair dat supermarkten nog altijd blikjes en flesjes ‘Arnold Palmer’ verkopen.

Hoe maak je zo’n Arnold Palmer thuis? Je kunt natuurlijk eerst afzonderlijk ijsthee en ‘lemonade’ gaan maken en die bij elkaar voegen. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Ik maak ijsthee van earl grey en voeg veel citroensap en wat agavesiroop of honing (gezonder dan suikersiroop) toe. Koelen en klaar!

Voor 1 grote karaf
Bereidingstijd: 10 minuten + koelen

4 zakjes (ca. 10 g) earl grey thee
5-6 el agavesiroop of honing (of meer naar smaak)
150-200 ml vers citroensap (3-4 citroenen)
handje muntblaadjes
veel ijsblokjes
evt. citroenschijven voor de garnering

1. Schenk 1 liter kokend water in een hittebestendige karaf en hang er de theezakjes in. Laat 5-8 minuten trekken tot je een donkere, sterke thee hebt.

2. Verwijder de zakjes en roer er de agavesiroop of honing door en schenk het citroensap erbij. Schenk er 750 ml koud water bij en voeg een handje muntblaadjes toe. Laat afgedekt in de ijskast verder afkoelen.

3. Proef de thee en meng er nog agavesiroop of honing door als je hem zoeter wilt. Schenk de thee in glazen gevuld met ijsblokjes. Garneer evt. met schijfjes citroen en extra munt.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *