Spaghetti Monte e Mare

Spaghetti monte e mare 2-0709

De zomer gaat zo snel voorbij! We zijn net terug van onze prachtige reis langs de Noordwestkust van de VS. In een van onze vakantiehuisjes aan de bergachtige kust van Oregon hadden we een waanzinnig uitzicht op de oceaan en de bijzondere ‘Proposal Rock’, een enorme uit het water opdoemende rots die je bij eb kunt beklimmen. We maakten er deze toepasselijke pasta met ingredi├źnten uit de bergen en de zee: Spaghetti Monte e Mare. Een pasta met schelpjes, paddenstoelen en voor het zomergevoel, tomaten. Een zalige combinatie. Wij gebruikten Willapa Bay Clams, grijze schelpjes uit de Willapa Bay in Washington State met zoetige smaak en relatief veel vlees, en lokale wilde paddenstoelen. Maar met venusschelpes en paddenstoelen uit de winkel (probeer bijvoorbeeld een mengsel met shii-take, die hebben veel smaak) is het natuurlijk ook heel lekker.

Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten, plus 30-60 minuten┬á‘spugen’

1 kg kleine schelpjes, zoals venusschelpjes
3-4 el olijfolie, plus extra
3 flinke tenen knoflook, fijngehakt
300 g gemengde paddenstoelen, schoongeveegd en in stukken
flinke scheut witte wijn
1/2-1 tl gedroogde chilipepervlokken
1 blik tomatenblokjes (400 g)
400 g (volkoren) spaghetti
evt. een klein handje platte peterselie, fijngehakt

1. Je wilt straks geen zand in je pasta, dus laat de schepjes voordat je aan de slag gaat eerst in een bak met koud water en wat zout 30-60 minuten ‘spugen’. Boen de schelpjes daarna schoon en gooi kapotte exemplaren en schelpjes die na een tikje tegen het aanrecht niet sluiten weg.

2. Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit de helft van de knoflook 30 seconden. Voeg de paddestoelen toe en bak ze ca 3 minuten al omscheppend, tot ze vocht beginnen te verliezen en mooi bruin zijn. Bestrooi ze met wat zout en peper. Schep de paddenstoelen op een bord en zet apart.

3. Schenk weer een beetje olie in de pan fruit de rest van de knoflook 30 seconden. Voeg de schelpjes en een scheut wijn toe en kook met een deksel op de pan 3-4 minuten tot ze opengaan; schep ze regelmatig om. Neem de schelpjes met een schuimspaan uit de pan, bewaar het kookvocht. Gooi schelpjes die niet open zijn gegaan weg.

4. Voeg de tomatenblokjes plus de chilipeper aan het kookvocht in de pan toe en laat op matig tot hoog vuur ca 15 minuten inkoken; roer regelmatig. Breng op smaak met zout. Breng een grote pan met water en zout aan de kook (voor de pasta).

5. Ontdoe intussen ongeveer 2/3 van de schelpjes van hun schelp. Kook de pasta intussen in de grote pan met water al dente. Voeg vlak voordag de pasta gaar is de schelpjes (ook die met schelp) en paddenstoelen aan de tomatensaus toe en verwarm alles zachtjes 1-2 minuten.

6. Giet de spaghetti af, bewaar wat van het kookvocht. Meng de spaghetti door de saus. Als het wat te droog lijkt, voeg dan nog wat kookvocht toe. Verdeel over borden en sprenkel er nog wat extra olijfolie over. Maal er verse peper over en garneer eventueel met peterselie.

Spaghetti monte e mare 3-0698-2

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *