Pompoencake

Mijn dochters zijn inmiddels te oud om verkleed door de straten te gaan en aan ‘trick or treating’ te doen, maar zin in een ‘treat’ met Halloween hebben ze zeker. In de VS wordt deze klassieke cake met pompoen Pumpkin Bread genoemd. Voor Nederlanders een wat verwarrende naam, want het is geen brood maar een zoete cake. Vaak wordt hij gemaakt met pompoenpuree uit blik (ja, in pompoenland Amerika kun je pompoen ook in blik kopen!). Daar is niet veel aan! Ik gebruik liever verse pompoen. Het is wat meer werk, maar je wordt beloond met een vollere smaak. Ik eet niet veel zoet, ik kan het makkelijk afslaan of laten liggen, maar bij deze cake vind ik dat maar moeilijk. Dot slagroom erbij, mmmm.

Zoet, 12 plakken
Bereidingstijd: 25 minuten + 1 uur en 35 minuten oventijd

500 g flespompoen, geschild en in blokjes
1 el zonnebloemolie
350 g bloem
2 tl bakpoeder
300 g suiker, plus 1 tl extra
1½ el speculaaskruiden
115 g boter, gesmolten
2 eieren
2 el ongeroosterde pompoenpitten
geklopte slagroom, voor erbij

Extra: keukenmachine, ingevet cakeblik (25 cm lang), bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng in een braadslee de blokjes pompoen met olie en rooster ze in ca. 20 minuten gaar, ze moeten heel zacht zijn als je er met een punt van een mes in prikt. Neem uit de oven.

2. Pureer de pompoen in de keukenmachine. Verlaag de oventemperatuur naar 175ºC.

3. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de suiker, speculaaskruiden en een mespunt zout. Klop in een andere kom met een mixer de boter, eieren en pompoenpuree door elkaar. Meng het pompoenmengsel door het meelmengsel.

4. Beleg de bodem van het cakeblik met bakpapier (knip een passend rechthoekje uit). Schep het beslag erin. Strooi de pompoenpitten en 1 el suiker over de cake. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 1 uur en 15 minuten gaar. Als je er een spies insteekt, moet deze er schoon uitkomen. Neem de cake uit de oven en laat afkoelen. Lekker met slagroom.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *