Spruitjessalade met granaatappel & walnoten

Thanksgiving, het belangrijkste Amerikaanse familiefeest staat voor de deur en dat vieren we met Amerikaanse vrienden. Het kan niet beter en gezelliger wat mij betreft! Mijn vriendin Maren en ik hebben besloten dit jaar de kooklasten te verdelen en samen de keuken in te duiken om wat gerechten te maken, zoals de kalkoen en haar moeders heerlijke cranberry chutney. Verder maken we elk afzonderlijk nog wat gerechten. Zij ontfermt zich over de traditionele Pumkin Pie, de klassieke ‘stuffing’ plus aardappelpuree. Ik maak de Pecan Pie en wat bijgerechten, zoals boontjes met hazelnootpesto en deze spruitjessalade. Ik zal proberen enkele van deze recepten de komende tijd te posten, maar nu eerst de spruitjes.

Ik ben niet zo dol op gekookte spruitjes, maar zodra er iets anders met die mooie minikooltjes wordt gedaan, ben ik verkocht. Toen ik nog in Nederland woonde roerbakte ze ik vaak. Lekker! In de VS ben ik ze gaan roosteren in de oven. Nog lekkerder! En mijn laatste verslaving is om ze heel dun te schaven en als salade te eten. Misschien wel het lekkerst! Geschaafde spruitjes zijn vrij gangbaar hier in de VS, je kunt ze zelfs voorgeschaafd in zakken bij de supermarkt kopen, makkelijk voor in roerbakgerechten of salades. Maar dat doen wij niet hoor. In deze tijd van het jaar kun je hier prachtige spruitjes aan de stok kopen, verser kun je ze haast niet krijgen. Ik laat de geschaafde spruitjes meestal 15-30 minuten in de dressing marineren, zodat ze iets zachter worden. Strooi er vlak voor het serveren de granaatappel, walnoten en kaas over.

spruitjessalade stok-3251

Vooraf of erbij, 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten + marineren

500 g spruitjes
1/2 rode ui
1 el rode-wijnazijn
1/2 granaatappel, pitjes verwijderd
een handvol walnoten
een stukje parmezaanse kaas
Voor de dressing:
3 el rode-wijnazijn
1 tl honing
1 tl Dijon mosterd
1 teen knoflook, geperst
6 el walnotenolie

Extra: mandoline of groenteschaaf, dunschiller

1. Verwijder eventueel lelijke buitenste blaadjes bij de spruitjes. Houd ze bij de kontjes vast en schaaf ze zo dun mogelijk op een mandoline of groenteschaaf. Schaaf vervolgens de ui in zo dun mogelijke halve ringen.

2. Meng in een schaaltje de ui met de azijn en laat enkele minuten marineren (hier wordt de ui minder scherp en mooi paars van).

3. Klop voor de dressing de azijn met de honing, mosterd en knoflook door elkaar. Voeg wat zout en peper toe en klop tot het zout is opgelost. Voeg er geleidelijk en al kloppend de walnotenolie door en klop tot je een mooie, dikke dressing hebt.

4. Meng in een schaal de spruitjes met de ui en dressing. Laat 15-30 minuten op kamertemperatuur marineren zodat de spruitjes iets zachter worden. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Strooi er de granaatappelpitjes en walnoten over en schaaf er met een dunschiller flink wat parmezaanse kaas over. Maal er nog wat verse peper over.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *