Ulla’s Glögg & Deense Gember-Dropkoekjes

Mijn Deense vriendin Ulla, die in januari een koffiezaak opent in Berlijn-Mitte, kan ontzettend lekker koken, maar ook heel goed bakken. Voor haar inmiddels traditionele Adventsborrel maakte ze acht verschillende soorten koekjes, waaronder deze knapperige gemberflikken met Deens droppoeder. Dat klinkt misschien wat raar, koekjes met drop, maar Denen zijn er verzot op. En het is nog lekker ook! Dit speciale poeder, dat niet hetzelfde is als ons salmiakpoeder, koop je in Denemarken in een potje bij de delicatessenwinkel. In Nederland is het (nog) lastig verkrijgbaar, maar je kunt het wel bestellen bij http://www.liquorice.nu
Als je het niet kunt vinden, geen nood: ook zonder droppoeder smaken de koekjes heerlijk.

In Denemarken ‘hoort’ Glögg met rode wijn en gaan er zelfs amandelen in, maar Ulla’s versie met witte wijn en specerijen is minder zoet en prachtig goudgeel van kleur. Je kunt er ook een non-alcoholische variant van maken door alle alcohol in het recept te vervangen door appelsap.

ulla_MG_5168WEBkopie GLOGG DUBBEL

ulla_MG_5217WEB_double

ULLA’s GLÖGG

Drank, ca. 3 liter
Bereidingstijd 30 minuten + 12-24 uur wellen & trekken

150 g gedroogde abrikozen
flinke scheut calvados, plus evt. 200 ml extra
2 kaneelstokjes
2 steranijs
3 kruidnagels
6 kardemompeulen
ca. 1 cm verse gemberwortel, geschild
schil van 1 biologische citroen (alleen het geel)
2 flessen witte wijn of appelcider
400 ml appelsap
3-5 el bruine suiker

Extra: vergiet bekleed met een schone theedoek of een heel fijne zeef

1. Snijd de abrikozen in reepjes, doe ze in een glas of potje en voeg net zoveel calvados toe tot ze goed onder staan. Laat de abrikozen 12-24 uur wellen.

2. Breng 500 ml water aan de kook. Voeg kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels, kardemom, gember en citroenrasp toe en laat ca. 30 minuten op laag vuur trekken. Zet het vuur uit, dek de pan af en laat 12-24 uur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

3. Schenk het extract door de met een doek beklede vergiet of fijne zeef in een grote pan. Voeg de wijn (of cider), appelsap en suiker toe en breng langzaam aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Proef en voeg eventueel nog extra suiker toe. Neem de pan van het vuur. Verdeel de abrikozen over glazen (ca. 1 el per glas) en schenk er de Glögg op.

ulla_MG_5170

ulla_MG_5246WEB

DEENSE GEMBER-DROPFLIKKEN

Zoet, ca. 80 stuks
Bereidingstijd: 25 minuten + rusten

250 g bloem
250 g suiker
1½ tl bakpoeder
2-3 el gemberpoeder
1 el Deens droppoeder
1 eidooier
2 el stroop
200 g koude boter, in blokjes

Extra: 2 bakplaten bekleed met bakpapier, plasticfolie

1. Meng in een kom bloem, suiker, bakpoeder, gember en droppoeder. Voeg de eidooier, stroop en boter toe, kneed alles tot een zacht en soepel deeg. Verdeel het deeg in vieren en maak 4 rolletjes met een diameter van ongeveer 2-3 cm. Verpak ze in plasticfolie en laat 15-30 minuten rusten in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de rolletjes in plakjes van ongeveer 1 cm dik en leg ze met flinke tussenruimte op de bakplaten; de koekjes lopen behoorlijk uit.

3. Bak de koekjes ca. 8 minuten. Neem ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen (als ze na enkele minuten wat harder zijn geworden, kun je ze op een rekje verder laten afkoelen). Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *