Yolanda’s Boterkoek met Muisjes

Hoera voor Petra, want zij is tante geworden van neef Rijk! En hoera voor Yolanda van der Jagt, want zij deelt met ons deze originele variant op ‘beschuit met muisjes’. Yolanda, Daatje voor intimi, kennen we al heel lang: ze deed de foodstyling voor een van onze kookboeken, en wij werkten mee aan haar boeken Lekker Hollands en Hollandse Kramen. Ze weet alles van productontwikkeling en foodstyling, ze is chef-kok en werkte met Jamie Oliver bij The River Café en voor Alice Waters bij Chez Panisse in Californië. Grote kans dat je haar ook kent uit delicious, want voor dat blad schrijft ze elke maand recepten. Deze koek met muisjes maakte ze toen ze zelf zwanger was: veel lekkerder dan beschuit met muisjes. Ook lekker als je niet net bevallen bent, én een leuk cadeau voor vrienden die net ouders zijn geworden.

Zoet, ca. 14 stuks
Bereidingstijd 40 minuten

175 g roomboter, op kamertemperatuur
140 g witte basterdsuiker
1/2 theelepel sinaasappelrasp
mespunt zout
1 eierdooier + 1 ei
200 g patentbloem, gezeefd
2 eetlepels slagroom
5-6 eetlepels roze of blauwe muisjes

Extra: ronde lage bakvorm (26 cm doorsnee), ingevet en bekleed met bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 160 C.

2. Roer in een kom de boter, suiker, sinaasappelrasp, zout en eierdooier goed door elkaar. Voeg de bloem toe en kneed tot een glad deeg. Druk het deeg gelijkmatig in de bakvorm.

3. Klop het ei los met de room en bestrijk met de helft de bovenkant van het deeg. Laat 10 minuten intrekken.

4. Bestrijk het deeg met de rest van het eimengsel en strooi vervolgens de muisjes gelijkmatig over de bovenkant van de boterkoek. Bak de boterkoek in het midden van de oven in ca. 15 minuten gaar. Haal de koek uit de oven, laat tot lauwwarm of helemaal afkoelen en snijd in puntjes of ruitjes.

TIP:
De boterkoek blijft 2-3 dagen lekker in een luchtdicht afgesloten trommel.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *