Weekendje Rotterdam volgens Wim de Jong (met kaart!)

Rotterdam, o Rotterdam, daar gebeurt het, roepen alle internationale kranten en bladen. Terecht natuurlijk, zeggen wij als groot fans van de havenstad. Maar we komen er nauwelijks nu we niet meer in Nederland wonen, dus vroegen we journalist Wim de Jong, oude bekende van Petra en aangetrouwd familielid van Tal: “Waar moeten we eten als we eens een weekend in Rotterdam zijn? En is de Markthal nou echt zo bijzonder als ze zeggen?” Het antwoord was snel en duidelijk: “Deze adressen, daar moet je heen.” Dat soort lijstjes stellen we zelf ook graag samen als mensen om tips vragen voor Berlijn of DC. Dat doen we sinds kort ook als buitenlands ‘correspondent’ voor Wims website De Buik Van Rotterdam: de enige echte toffe website met culinair nieuws uit de Maasstad én dus af en toe van ons. Dank Wim, fijn lijstje!

WdJ – “Behalve Restaurant De Jong (dat van mijn zoon Jim) is Lux op de ’s-Gravendijkwal een favoriet. Chef Milan Gataric legt zich toe op de keuken van de Romeinse volkswijk Testaccio: veel orgaanvlees maar ook bijzondere pasta’s. De pranzo della domenica ofwel de zondagmiddaglunch in Lux is mijn op-een-na fijnste zondagse hobby.”
P&T – Nee, we gaan niet vragen wat zijn fijnste zondagse hobby is…!

Lux, ’s Gravendijkwal 133, 3021 EK ROTTERDAM, http://www.restaurantlux.nl

Restaurant_De_Jong©Hofbogen.nlRestaurant De Jong
P&T – Iets minder bescheidenheid mag best van ons: Restaurant De Jong is niet zomaar het restaurant van Wims zoon Jim, je kunt hier echt heel erg goed eten! Het restaurant zat eerst op Katendrecht en heette toen nog De Jonge de Jong. We aten er lang geleden. Het eten schijnt op de nieuwe locatie alleen nog maar beter te zijn geworden. Jim kookt dagelijks twee menu’s, een met groente en eetbare bloemen en een met vlees en vis. Alleen al van de foto’s van de borden op zijn Facebook-pagina’s worden wij heel blij.

Restaurant De Jong, Raampoortstraat 38, 3032 AH ROTTERDAM
http://www.restaurantdejong.nl

Bird©BirdBIRD
WdJ – “Restaurant Lux heeft de afgelopen 25 jaar veel talentvolle koks voortgebracht, onder wie D.J. Wooldrik van BIRD onder de Hofbogen. Bij BIRD kom ik eveneens heel graag, want ook D.J. blijft steeds weer nieuwe inspiratie uit de cucina italiana opdoen.”
P&T – Net als Restaurant De Jong zit Bird aan de Hofbogen, een stuk stad dat –voor wie er net als wij een tijdje niet geweest is– steeds leuker geworden is. Vlakbij het Hofplein dus.

Bird, Raampoortstraat 26, 3032 AH ROTTERDAM, www. bird-rotterdam.nl/restaurant

FG_Food_Labs©debuikvan.nlFG Food Labs / FG Restaurant
WdJ – “FG Food Labs van François Geurds mag je niet overslaan als je in Rotterdam bent: de ‘Brabantse Arubaan’ is wat mij betreft de beste chef die we op dit moment in de stad hebben. Hij heeft niet voor niets in totaal drie Michelinsterren. Food Labs (*) is net wat betaalbaarder dan zijn FG Restaurant (**), maar een minstens even grootse ervaring.”
P&T – Kort door de bocht: bij Food Labs krijg je kleine voorgerechten, bij FG Restaurant kun je kiezen voor een 11-gangenmenu van het betere soort. Food Labs zit ook al bij de Hofbogen, FG Restaurant ligt net buiten de wijk Delfshaven, aan de Maas.

FG Food Labs, Katshoek 41, 3032 AE ROTTERDAM, http://fgfoodlabs.nl
FG Restaurant, Lloydstraat 204, 3024 EA ROTTERDAM, http://fgrestaurant.nl

basqkitchenBasQ Kitchen
WdJ – “BasQ Kitchen in de Markthal is het eerste Baskische specialiteitenrestaurant in Nederland. Je eet er de beroemde Baskische pintxos en raciones aan de bar of aan een tafeltje en je waant je midden in San Sebastián of Bilbao.”

BasQ Kitchen, Grote Markt 188, 3011 PA ROTTERDAM, http://www.basqkitchen.nl

FOOD SHOPPING

Markthal2©Ossip_van_Duivenbode

Markthal©Ossip_van_DuivenbodeMarkthal
WdJ – “Foodshoppen doe je in Rotterdam natuurlijk in de Markthal, de Rotterdamse overdekte ‘mercado’.”
P&T – Voor wie onder een steen heeft geleefd de afgelopen maanden: de gloednieuwe Markthal in Rotterdam is een van de grootste overdekte markten van Europa. De hal zelf is een enorm gebouw in de vorm van een rechtopstaand hoefijzer dat aan de binnenkant is beschilderd met een moderne Hoorn Des Overvloeds. Meer dan 100 kramen, 15 winkels en maar liefst 8 restaurants. Staat heel hoog op ons lijstje! Je vindt de Markthal vlakbij Station Blaak en je kunt er elke dag terecht.

Markthal, Ds. Jan Scharpstraat 298, 3011 GZ ROTTERDAM, http://www.markthal.nl

rotterdamse oogstRotterdamse Oogst
WdJ – “Tweede gezelligste markt van de stad is ongetwijfeld die van Rotterdamse Oogst: elke eerste zaterdag van de maand op het Noordplein. Veel biologische en/of ambachtelijke producten.”
P&T – Alles komt uit de buurt van Rotterdam, of liever: binnen een straal van 50 km van de stad. Kijk ook zeker even op de website, want er worden ook de nodige evenementen georganiseerd.

Rotterdamse Oogst, Noordplein, 3035 EC ROTTERDAM http://www.rotterdamseoogst.nl

kookpunt 2Kookpunt
WdJ – “De mooiste en tegelijk grootste kookartikelen-winkel van Europa bevindt zich ook op dat Noordplein trouwens. Je kan er zomaar een hele ochtend of middag doorbrengen zonder gericht naar wat op zoek te zijn. Wel oppassen dus met je uitgaven!”
P&T – Wij zeggen niks. We zijn blij dat we hier niet meer in de buurt wonen: veel te gevaarlijke winkel! Zulke mooie spullen en kookboeken en goed advies in één zaak, dat vind je nergens.

Kookpunt, Noordplein 29-41, 3035 EC ROTTERDAM, http://www.kookpunt.nl

Processed with VSCOcam with f2 presetOVERNACHTEN

P&T – Vorige week kwamen we erachter dat we allebei al jaren dezelfde theepot van Hotel New York in de kast hebben staan. Beiden een keer als aandenken gekocht na een nachtje slapen in het hotel. Nooit geweten! We vinden het nog altijd het leukste hotel van de stad.

Hotel New York, Koninginnenhoofd 1, 3072 AD ROTTERDAM, http://www.hotelnewyork.nl

We mogen van uitgeverij mo’media vijf exemplaren van het boek 100% Rotterdam weggeven. Hierin staan 3 wandelingen door de Maasstad, met veel leuke adressen, bezienswaardigheden, shopping, eten & drinken. En die boeken zijn leuk! Zelf schreven wij 3 delen uit deze serie reisgidsen: Tal maakte eerdere edities van 100% Venetië en 100% Den Haag, Petra heeft net de update van 100% Berlijn ingeleverd.

Laat hieronder in een reactie weten waar jij ons heen zou sturen als we een weekend Rotterdam deden, danwel waarom uitgerekend jij zo’n boekje opgestuurd moet krijgen. Zorg ervoor dat je een geldig mailadres invult, zodat we je kunnen bereiken. Zodra we de vijf leukste reacties binnen hebben, gaan ze op de post.

Photo credits: Lux © De Buik Van; Jim de Jong © Hofbogen.nl; Bird © Bird; FG Food Labs © De Buik Van; Basq © Basq Kitchen; Markthal (2x) © Ossip van Duivenbode; Rotterdamse Oogst © Rotterdamse Oogst FB; Kookpunt © Kookpunt FB

Om het makkelijker te maken hebben we een plattegrond toegevoegd. Klik op de nummers of scroll down. Enjoy eating, shopping, and sleeping in Rotterdam!


Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *