Weekendje Hamburg

Berlijn is uit hoor, krijg ik af en toe te horen. Nee, dan Hamburg, daar moest ik eigenlijk zijn. Waarom deze stad nou zo hip is, kon niemand mij vertellen dus het werd tijd voor een weekendje naar de havenstad. Beroemd is Hamburg vanwege uitgaansstrip Reeperbahn, Fischbrötchen (broodjes vis) en een handvol andere clichés. Ik pakte de trein vanuit Berlijn (iets meer dan een uurtje, ook goed te doen als je een wat langere citytrip maakt naar Berlijn) niet vanwege die clichés maar omdat havensteden nou eenmaal iets heel aantrekkelijks hebben: frisse lucht, stoere schepen, krijsende meeuwen. En, daar kwam ik al vrij snel achter, heerlijk veel adressen voor goed eten.

hamburg algemeen beeld_BLOG MG_9274

CAFÉ FORELLE
hamburg forelle_BLOG Dubbel MG_9263
Ooit kwamen hier de mensen voor verse karper, die je op bestelling kon kopen en die in het winkeltje in grote bassins rondzwommen. De viswinkel is weg, in de plaats kwam een heel leuk klein eettentje met een eenvoudige kaart en eten naar mijn hart. Ja, Frikandelle, de Hamburgse variant van Buletten, staan er ook op, maar wij aten er een zalige quiche. Volgende keer ga ik terug voor het ontbijt want dat moet daar erg goed zijn. Net als de Kaffee & Kuchen in de middag.

Adres: Erzbergerstraße 14, 22765 Hamburg, website: http://www.cafe-forelle.de

LESS POLITICAL
hamburg less political_BLOG MG_9254

hamburg less political_BLOG MG_9251
Third wave coffee, het blijft leuk. Bij Less Political kwam ik koffie tegen van branderijen uit Berlijn, Kopenhagen en Stockholm. Lang leve het hoge noorden. Het zaakje is prachtig ingericht en ja, de koffie is super en wordt met veel liefde en geduld voor je klaargemaakt zoals je gewend bent bij dit soort adressen. Voor de deur is een klein terras, met ernaast nog een prachtige interieurwinkel voor vintage design. Complete uithoek, maar wat voor een.

Adres: Sternstraße 68, 20357 Hamburg, website: http://www.lesspolitical.de

KOCH KONTOR
hamburg koch kontor_BLOG Dubbel MG_9232
Meer dan 3000 kookboeken in de schappen, vooral in het Duits natuurlijk maar wat een enorm assortiment. Een heel fijne winkel is dit, tamelijk zoet en roze ingericht maar boordevol stoere kookboeken. De eigenaressen koken dagelijks uit een ander kookboek en die gerechten kun je tussen de middag proeven. Ook geven zij kookcursussen, allemaal in het Duits. Goede plek om heel veel inspiratie op te doen.

Adres: Karolinenstraße 27, 20357 Hamburg, website: http://www.koch-kontor.de

MUTTERLAND
hamburg mutterland_BLOG MG_9303Van deze winkel had ik me enorm veel voorgesteld en ik had gehoopt op een nog groter assortiment en heel veel non-food. Dat viel een tikje tegen, maar het is toch een prachtige delicatessenzaak met producten uit heel Duitsland. Er is veel dat in Hamburg zelf gemaakt is: heerlijke chocolade, bruisende Fritz-Cola in kleine flesjes en koekjes van Fa. Kemm. Er zijn meerdere filialen in de stad, deze ligt vlakbij het centraal station. Foto’s maken mocht er niet: “We hebben heel mooie foto’s op de website”. Tja. Toch zeker even gaan kijken hoor.

Adres: Ernst-Merck-Straße 9 / Ecke Kirchenallee, 20099 Hamburg, website: http://www.mutterland.de

POSTEL
hamburg postel_BLOG MG_9288

hamburg postel_BLOG MG_9290Geen food, wel prachtige keukenspullen vind je in het kleine winkeltje Postel. Scandinavisch servies, bijzondere theedoeken, emaille uit Oostenrijk, “Delftsblauwe” bekers met haven-motieven – hier kan ik dus tassen vol naar buiten slepen. Bovendien een winkel met een ontzettend aardige eigenaresse, ook wat waard. In de straat van Postel vind je verder mooie kleding- en interieurzaken en een handvol heel aantrekkelijke restaurants (niet allemaal uitgeprobeerd!).

Adres: Weidenallee 29, 20357 Hamburg, http://www.postel-haushaltswaren.de

BULLEREI
hamurg bullerei © tim malzer BLOG
hamburg algemeen beeld_BLOG MG_9257
Aan hippe adresjes geen gebrek in Hamburg, maar iets typisch Duits is er ook. Tim Mälzer is chef-kok, een heel klein beetje de Jamie Oliver van Duitsland, schreef een aantal prima kookboeken en heeft een restaurant waar je vooral heel veel vlees kunt eten. In Hamburg, waar hij geboren is. Ik ben niet zo van het vlees, maar de Bullerei is een leuke plek om te gaan eten. Bullerei bestaat uit twee delen in één pand: een Deli waar je niet kunt reserveren en een Restaurant, iets meer aangekleed. In de Deli at ik Tims klassieke hamburger, groot maar lekker. Als je hier ‘s middags bent, loop dan zeker ook even een rondje over het terrein. Er is een Spaanse delicatessenhandel en bij bierwinkel en brouwerij Ratsherrn worden liefhebbers van craft beer heel erg blij.

Adres: Lagerstraße 34b, 20357 Hamburg, website: http://bullerei.com

Ook zeker op je lijstje zetten (zelf even googlen):

Deichtorhallen
Mooi en groot museum aan het water. Toen ik er was met heel, heel veel fotografie.

Manufactum
Het bekende Duitse “warenhuis” met heel veel mooie spullen voor huis, tuin en keuken, allemaal heel klassiek maar prachtig.

hamburg algemeen beeld_BLOG MG_9238

hamburg algemeen beeld_BLOG MG_9231

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *