Voorproefje: Dutch Baby uit ‘Home Baked’ van Yvette van Boven

Daar is ze weer, onze Kitchen Table Friend Yvette van Boven. We kijken al lang uit naar haar nieuwe kookboek Home Baked dat volgende week in de winkels ligt. Meer dan 200 bakrecepten! Eerder al deelde ze met ons een lijstje met haar favoriete restaurants én markten en winkels in Parijs, maar nu mogen we een sneak preview geven uit haar nieuwe boek. En dat is, weten we nu, prachtig. Een indrukwekkende 386 pagina’s met knallende foto’s, inspirerende recepten, ongelooflijk handige tips voor bak-nerds, natuurlijk weer veel mooie tekeningen, dat idee. We hebben allebei iets teveel bakboeken in de kast staan, maar die mogen als dit boek er straks is, allemaal de deur uit.

HoofdstukFotoViennoiserieFINAL

Uit alle brood, koekjes en taarten kozen we een recept dat goed bij ons past: een Amerikaanse klassieker met een Nederlandse naam, maar met roots in Duitsland. Dat kan geen toeval zijn. Yvette: “Dutch Baby is van oorsprong een Duits gerecht en stamt af van een Pfannkuchen. De Pennsylvania Dutch maakten het ooit klaar en zij waren immigranten uit Duitsland. Eigenlijk zijn het dus Deutsch babies. Hoe dan ook, het is een waanzinnig goed brunch-gerecht. Amerikanen eten deze pannenkoek met poedersuiker en citroen. Maar hartig kan het ook. Ik stoofde eerst wat prei tot het zacht was en bakte partjes peer. Dat legde ik in het beslag. Toen verkruimelde ik er blauwe kaas (stilton) over en schoof het de oven in. Bij de zoete versie gaf ik een schaal met rood fruit.” Lekker hè, schrijft ze onderaan het recept. Nou, inderdaad. Thanks lieve Yvette en van harte met je mooie boek!

Brunch, 1 grote pannenkoek
Bereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten oventijd

50 g suiker
rasp van 1/2 citroen
3 eieren, op kamertemperatuur*
150 ml volle melk
75 g bloem
1/2 tl vanille-extract
snuf kaneel
snuf nootmuskaat
snuf zout
ca. 50 g boter

Voor het serveren:
poedersuiker
partjes citroen

Extra: een gietijzeren koekenpan die in de oven kan, of een tarte-tatin vorm

1. Zet de koekenpan in het midden van de oven** en verwarm die voor op 225°C. Vermeng de suiker met het citroenrasp in een kommetje en zet apart.

2. Klop de eieren met een elektrische mixer op hoge snelheid tot het bleek en schuimig is, klop dan met een garde de melk, bloem, vanille, kaneel, nootmuskaat en zout erdoor en klop door tot een glad beslag. Het is nu een stuk dunner.

3. Open de ovendeur en laat een klont boter in de hete pan glijden. De boter zal direct smelten, dus zwenk de pan op en neer (ovenwanten!) om de boter gelijkmatig te verdelen. Giet al het beslag in de gloeiend hete pan en sluit de oven. Bak de pannenkoek tot hij opgepoft en gaar is, ongeveer 20 minuten. Haal uit de oven, laat op een groot bord glijden en bestrooi met wat poedersuiker en de citroensuiker. Dien op met partjes citroen. De Dutch Baby zal wat inzakken maar dat hoort.

*Uit de inleiding: Yvette gebruikt altijd eieren maat L.
** Uitgaande van een heteluchtoven.

HOME BAKED by Yvette van Boven
fotografie Oof Verschuren
386 pp, ISBN 978 90 5956 567 8
Fontaine Uitgevers, verkoopprijs € 29,95

HB | Cover 24 sept

PeertjesOpEenStoel1

YvetteMarie

Het boek is vanaf 18-10-2014 in de boekhandels te verkrijgen of online te bestellen. Bijvoorbeeld bij een van de leukste boekwinkels van Nederland: H. De Vries Boeken in Haarlem.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *