Vegan Bircher Muesli

Een van mijn favoriete ontbijtreceptjes uit ons kookboek is deze Bircher Muesli: net een tikje anders dan de Zwitsere arts Bircher ‘m bedacht want helemaal vegan. Biologisch, vegetarisch maar ook veganistisch is niks bijzonders in Berlijn en daar heb ik deze variant destijds leren maken. Eerder al gaf ik je de gewone Bircher Muesli maar je kunt het ook met amandelmelk in plaats van yoghurt maken. En als we toch bezig zijn, maken we die amandelmelk meteen maar zelf. Het is echt niet moeilijk, maar het kost tijd en als je die niet hebt: zelfs de gewone supermarkten verkopen amandelmelk. Bircher Muesli is het lekkerst als ‘ie een nachtje in de ijskast staat.

Voor het boek maakte ik deze muesli met echt zomerfruit, zoals pruimen, bosbessen en frambozen. Vervang dit fruit bijvoorbeeld door geraspte appel en/of blokjes peer.

Ontbijt – 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten + 6 uur weektijd + 1 nachtje in de koelkast

Voor de amandelmelk:
150 g blanke amandelen
750 ml uitgekookt of gefilterd water

Voor de muesli:
300 g havervlokken
100 g zonnebloempitten en/of pompoenpitten
125 g blauwe bessen
4-8 pruimen, ontpit en in kleine stukjes
4 zeer rijpe bananen, geprakt
1 el citroensap
2 el honing
evt. frambozen en extra bosbessen, voor erbij

Extra: keukenmachine of blender, fijne zeef, kaasdoek, evt. schone afsluitbare fles

1. Week de amandelen ongeveer 6 uur (of een nachtje) in lauw water.

2. Giet de amandelen af. Pureer de amandelen met 250 ml van het gefilterde water ca. 3 minuten in de keukenmachine. Voeg de rest van het water toe en laat de keukenmachine nog enkele minuten draaien tot je een romige massa hebt. Leg een stuk kaasdoek in een zeef en hang boven een kom. Zeef hier de amandelmelk door; er blijft veel amandelpulp achter, druk er met de bolle kant van een lepel of je handen de laatste melk uit. Als je de melk wilt bewaren, schenkt het dan in een schone afsluitbare fles en zet in de koelkast. Het blijft ongeveer 4 dagen goed.

3. Meng met een vork de havervlokken, zonnebloempitten, blauwe bessen, pruimen, banaan en citroensap in een kom. Roer er de honing en amandelmelk door en meng alles goed. Verdeel het mengsel over 4 kleine kommetjes. Dek ze met plasticfolie af, zet een nacht weg en eet de volgende morgen. Schep er eventueel nog extra vers fruit op.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *