Tuinkruiden drogen

Hoogste tijd om zelf tuinkruiden te drogen en een wintervoorraadje aan te leggen! Nu staan ze er nog redelijk fier bij -althans bij mij in mijn kruidentuin in DC- en dus probeer ik zoveel mogelijk bosjes te plukken voordat de eerste nachtvorst zijn intrede doet. Kruiden die zich goed laten drogen zijn: tijm, rozemarijn, oregano, dragon, majoraan, citroen verbena (voor thee!) en salie. Deze gedroogde kruiden geven diepte en een intense smaak aan veel gerechten. Kruiden die ik gedroogd minder geslaagd vind zijn dille, peterselie en basilicum. Vers vind ik ze veel en veel lekkerder en dus droog ik deze kruiden nooit. Maar dat is een persoonlijke voorkeur, dus voel je vrij om hiermee te experimenteren.

Normaal gesproken droog ik rozemarijn en salie ook niet, want die blijven meestal wel goed buiten als de winter niet al te streng is. Maar afgelopen jaar, toen de winter hier bitterkoud was en de temperaturen af en toe zelfs overdag niet boven de -15C uitkwamen, heeft geen rozemarijn- of salieplantje het overleeft. Voor de zekerheid droog ik dit jaar dus toch ook maar wat van deze ‘winterharde’ kruiden.

kruiden drogen 1-2604

Het is een heel makkelijk klusje:

1. Pluk wat bosjes tuinkruiden. Controleer ze op zand en insectjes (spoel de kruiden eventueel af en droog ze goed). Maak de bosjes niet te groot en dik, want dan drogen ze minder snel.

2. Bind ze met keukentouw of een elasitekje tot bosjes en hang ze op een droge, donkere, goed geventileerde en redelijk warme plek te drogen (en dus niet zoals ik heb gedaan in de zon buiten, dat was alleen even voor de foto, normaal hang ik ze in mijn kelder waar mijn verwarmingsketel staat).

3. Laat ze een paar dagen (of soms zelfs een week) drogen, het ene kruid is sneller gedroogd dan het andere. Ris of pluk de gedroogde blaadjes van de takjes als ze knisperend aanvoelen en stop ze in afsluitbare potjes. Bewaar ze op een donkere, koele plek. Als je ze op de juiste manier bewaart, blijven ze wel 6-12 maanden lekker van smaak.

kruiden drogen 3-2623-2

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *