The London Plane: Rozen-Cruesli

the london plane-0948De afgelopen weken hebben we in Seattle veel food inspiratie opgedaan. Zo lunchten we een keer bij The London Plane in downtown Seattle. Naast restaurant ook bloemenwinkel, bakker, patisserie, delicatessenwinkel, servieswinkel. Alles, inclusief het eten, zo heerlijk en prachtig. Ik had er wel uren kunnen blijven. Als aandenken kocht ik een zakje Rose Granola, ofwel in het goed Nederlands rozen-cruesli. Meestal maak ik granola zelf, maar ik was benieuwd naar deze rozenversie, want die had ik nog niet eerder gezien. Heel lekker, en zoals dat gaat met food writers met food blogs, ze willen alles altijd namaken. Ik had nog gedroogde rozenknopjes in huis, dus vandaag heb ik de granola op basis van mijn eigen recept gemaakt. Gelukt, al zeg ik het zelf. Het is een kruidige granola geworden met kaneel, kardemom en subtiele rozensmaak. Leuk cadeautje ook.

the london plane2 -0942-3

NB Gedroogde rozenknopjes kun je oa bij goed gesorteerde theewinkels en Dille & Kamille vinden.

Goed voor 1 pot (ca. 500 g)
Bereidingstijd: 10-15 minuten, plus ca. 20 minuten oventijd

200 g havervlokken
50 g ongezouten en gedopte pistachenoten, grof gehakt
50 g geschaafde amandelen
100 g zonnebloem- en/of pompoenpitten
50 gemalen gedroogde kokosrasp
2 tl gemalen kardemom
1 tl gemalen kaneel
5 el (75 g) kokosolie (zie tip onderaan)
5 el (125 g) honing
12-16 gedroogde rozenknopjes

Extra: bakpapier

1 Verwarm de oven voor op 170C. Meng in een kom de havervlokken met de pistachenoten, geschaafde amandelen, zonnebloempitten, pompoenpitten, kokosrasp, kardemom en kaneel.

3. Smelt in een pannetje op laag vuur de kokosolie samen met de honing. Neem de pan van het vuur zodra olie en honing zijn gesmolten en goed vloeibaar zijn. Schenk het honingmengsel bij het havermengsel in de kom en schep goed door; zorg dat alles met de olie en honing is bedekt.

4. Beleg een bakplaat met bakpapier en spreid hier het havermengsel over uit. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de granola 18-20 minuten of tot het mooi goudbruin is; schep de granola halverwege een keer om. Hou het goed in het de gaten, want de granola is van mooi goudbruin zo iets te bruin en dan wordt hij bitter.

5. Neem uit de oven en laat tot lauwwarm afkoelen (de granola wordt pas knapperig als hij helemaal is afgekoeld). Breek de steeltjes van de rozenknopjes af en wrijf de blaadjes van bloemknopjes boven de granola tussen je vingers voorzichtig los. Meng ze door de granola en laat verder afkoelen. Schep de afgekoelde granola in een pot en bewaar op een niet te lichte plek.

Kokosolie
Kokosolie is onder andere te koop in tropische winkels en natuurwinkels. Omdat het smeltpunt van kokosolie bij ongeveer 25°C ligt, is de olie in Nederland meestal alleen gestold verkrijgbaar en daarom moet je het eerst even smelten.

rozen-1383

The London Plane
300 & 322 Occidental Ave. S
Seattle, WA 98104
206-624-1374

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *