Russische Okroshka

De lente begint in Berlijn met de bloei van de tienduizenden Japanse kersenbomen, die na de Val van de Muur door Japan zijn geschonken. Een paar dagen later al regent het roze blaadjes, hele straten en parken zijn dan bedekt met de flinterdunne bloemetjes. En van de ene op de andere dag zie je eindelijk weer veel mensen op straat en de terrassen. Dag, dag dikke winterjas! Eindelijk weer tijd voor luieren in het park, lange fietstochten langs de rivier de Spree en een goedgevulde picknickmand. Mét een koude soep zoals deze Russische Okroshka.

In deze koude soep hoort eigenlijk ook kwas, een verfrissend lichtzuur zomerdrankje gemaakt van roggebrood, dat Russen graag drinken. Het is bijna alcoholvrij en het wordt ook wel kinderbier genoemd. De meeste Russen maken het zelf of kopen het aan een kraampje vanuit een grote tank. Buiten Rusland is het maar slecht verkrijgbaar. Gelukkig wordt de soep met karnemelk of kefir ook heel lekker. Als je wilt, kun je nog wat in blokjes gesneden gekookte ham toevoegen.

Soep, 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

3 flinke vastkokende aardappels, geschild
400 ml karnemelk of kefir
2 el yoghurt
stukje mierikswortel, fijngeraspt (of 1-2 tl uit een potje)
3 eieren, hardgekookt en in kleine stukjes
1 komkommer, in kleine blokjes
1 bosje radijs, in kleine blokjes
1 lente-uitje, in stukjes
flinke hand verse dille, fijngehakt

1. Snijd de aardappels in dobbelsteentjes en kook in water met flink wat zout in ca. 5 minuten gaar – de aardappels mogen niet uit elkaar vallen. Spoel af onder koud stromend water en laat helemaal afkoelen.

2. Roer karnemelk, yoghurt en mierikswortel door elkaar en verdun met ca. 250 ml ijskoud water.

3. Verdeel aardappels, eieren en groenten over kommen, bestrooi met flink wat peper en wat zout en schenk er het ijskoude karnemelkmengsel over. Garneer met lekker veel dille.

De andere soep op de foto is een ijskoude bietensoep, dat recept vind je in ons nieuwe kookboek dat dit najaar uitkomt!

soup okroshka2

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *