Rabarber-vanilletaart

Het is bijna een must om nu iets met rabarber te doen. In mijn tuin in Washington, DC oogstte ik rabarber pas vanaf midden lente tot ver in de zomer, maar het ‘hoort’ nu eenmaal bij de vroege lente, dus aan de slag ermee en taart maken! Het toeval wil dat onze beider mannen afgelopen weekend jarig waren, dus des te meer reden om deze taart te maken, te posten en tot op de laatste kruimel op te eten. En ja, dit is mijn man die mij helpt met het maken van zijn eigen verjaarstaart. Hij heeft de helft ervan opgegeten!

rabarbertaart 9-1517-2rabarbertaart 6-1512-2

De korst is voor mij net zo belangrijk als de vulling, dus ik maak het deeg altijd zelf. Dit is mijn fool proof deegrecept dat ik voor al mijn ‘tartes’ gebruik: het is zanderig, niet te zoet en ook niet al te ingewikkeld. Voor een lekkere zanderige korst is het belangrijk dat je koude boter gebruikt en zo kort mogelijk met het deeg in de weer bent. Ik gebruik meestal een keukenmachine, maar zonder lukt het natuurlijk ook. Omdat deze taart een natte custard-vulling heeft, bak ik de bodem zonder vulling voor. Het is verleidelijk om deze extra stap te skippen, maar dan loop je het risico met een kleffe, zompige, ongare korst te eindigen. En dat wil je niet, toch?

rabarbertaart klein 1-1468 copy

Voor 8 personen
Bereidingstijd: 25 minuten + 60 minuten oventijd, 30 minuten rusten en afkoelen

Voor het deeg:
250 g fijn (spelt)bloem
125 g koude boter, in blokjes
1 el fijne kristalsuiker
1 eidooier

Voor de vulling:
1 vanillestokje
250 ml crème fraîche
2 eieren
500 g rabarber, in stukjes van ca. 2 cm
175 g fijne kristalsuiker, plus extra

Extra: keukenmachine, plasticfolie, lage ronde taartvorm (24 cm doorsnee) bakpapier, blindbakbonen

1. Maak eerst het deeg. Doe de bloem met de boter, suiker en een mespunt zout in de kom van een keukenmachine en pulseer enkele malen tot het iets wegheeft van grof maismeel. Voeg de eidooier en 1-2 el ijskoud water toe en pulseer nog enkele malen tot het deeg op fijn broodkruim lijkt. Het deeg mag niet uit elkaar vallen als je een klein beetje van het kruimeldeeg in je handen samenknijpt. Valt het wel uit elkaar, voeg dan nog wat water toe. Stort het deeg op een werkvlak of in een kom en vorm er snel een dikke worst van. Laat het deeg verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast rusten.

2. Verwarm de oven voor op 175°C. Snijd de deegworst in dunne plakken van ca. 3 mm dik en beleg er de taartvorm mee; druk de stukjes deeg goed tegen elkaar aan en zorg dat rand en bodem helemaal zijn bedekt. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Ik vind dit veel minder gedoe dan het deeg eerst uitrollen en daarna in de vorm te leggen. Leg een stuk bakpapier op het deeg en verdeel er de blindbakvulling over. Bak de bodem 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder bakpapier en blindbakvulling en bak de bodem nog ca. 5 minuten of tot hij mooi droog is.Neem de bodem uit de oven.

3. Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap er met de punt van een mes het merg uit. Klop in een kom de crème fraîche met het vanillemerg los, voeg dan de eieren en ongeveer de helft van de suiker toe en en meng alles goed. Meng in een andere kom de rest van de suiker door de rabarber.

4. Verdeel de rabarber over de taartbodem en schenk er voorzichtig het roommengsel over. Bak de taart 45-50 min in het midden van de oven of tot de roomvulling is gestold en hier en daar goudbruin is. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen. Bestrooi met wat suiker en snijd in punten.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *