Potluck Gazpacho met Avocado

Lang, leve de potluck! Een etentje, borrel of picknick was nog nooit zo makkelijk! Inmiddels is de potluck ook tot Nederland doorgedrongen, maar toen ik 4 jaar geleden in de VS kwam wonen, had ik er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Ik vind het een heel prettig concept: iedereen maakt wat te eten of drinken en dan kom je ergens bij elkaar. Geen party stress. Een van mijn favoriete potluckgerechten voor in de zomer is deze gapzacho. Binnen 15 minuten gemaakt, even in de ijskast en hup mee naar de potluck in een grote thermoskan. Ik maak altijd een gewone hoeveelheid, dus voor 4-6 personen, en schenk het tijdens de potluck in kleine glaasjes. Ervaring leert namelijk dat er meestal meer dan voldoende eten is.

potluck gazpacho 2-0304potluck gazpacho avocado-0336

Voor 12-16 kleine glaasjes
Bereidingstijd: 15 minuten, plus koelen

75 g lekker stevig brood
2 tenen knoflook
1 kleine ui, gesnipperd
1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in stukken
1 komkommer, geschild en in stukken
1 blik tomaten op sap (400 g)
2 el rode-wijnazijn
3 el olijfolie
mespunt cayennepeper
1 rijpe avocado
evt. platte peterselie voor de garnering

Extra: blender, thermoskan, kleine glaasjes

1 Week het brood met korst en al en een schaaltje met koud water tot het zacht is. Knijp het brood licht uit en pureer het samen met de knoflook, ui, knoflook, paprika, komkommer, tomaten en 300-400 ml ijskoud water in een blender. Als je geen grote blender hebt, moet je de soep waarschijnlijk in 2 porties pureren.

2. Voeg de azijn, olijfolie, cayennepeper en wat zout toe en laat de machine nog kort draaien. Proef de gazpacho en voeg eventueel nog wat extra azijn toe. Schenk de soep in een karaf en zet 2-3 uur afgedekt in de koelkast. Als je haast hebt, kun je de gazpacho ook een uurtje in de vriezer zetten.

3. Schenk in een grote thermoskan (of 2 kleine) als de gazpacho mee naar de potluck moet. Snijd vlak voor het opdienen de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schenk de soep in kleine glaasjes en garneer met blokjes avocado en eventueel nog wat peterselie.

TIP
Je kunt de gazpacho heel goed een dag van tevoren maken, de smaak wordt er alleen maar voller en lekkerder van.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *