Pompoentjes met gruyère & salie

Ik geloof dat ik de herfst hier in DC het mooist vind. Dat zonlicht, dat zacht en gefilterd door de bontgekleurde bomen rondom ons huis schijnt…uren kan ik ernaar staren. En het is pompoentijd! Ze liggen weer in alle soorten en maten in de winkels en op de markt, ik zou ze allemaal willen uitproberen. Als Amerikanen op één groente verzot zijn, dan is het wel op pompoen. Ze maken er allerlei inventieve gerechten mee, zowel hartige als zoete. Denk aan de Pumpkin Pie, een oer-Amerikaanse zoete taart met pompoenvulling. Deze mooie kleine pompoentjes heten ‘sweet dumpling squash’ en zijn een delicatesse. Ze doen qua smaak en textuur denken aan flespompoen, maar zijn iets delicater. Ze worden vaak gehalveerd, geroosterd en gevuld. Ik vind het lekker om pompoen te combineren met iets hartigs en dus heb ik ze gevuld met een eenvoudige knoflook-gruyèresaus.

window view fall-2951-2

Vooraf of lunch, 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten, plus 45-60 minuten oventijd

4 mini-pompoentjes (à 350-400 g), het maakt niet zoveel uit welke soort
150 ml groente- of kippenbouillon
100 ml crème fraîche
2 tenen knoflook, geperst
8-16 blaadjes salie
125 g grofgeraspte gruyère
Voor erbij:
lekker stokbrood

Extra: ingevette braadslee (of bakplaat), aluminiumfolie

1. Verwarm de oven voor op 200C. Snijd de pompoentjes overdwars doormidden en schraap met een lepel de zaden en draden eruit. Zet de pompoentjes met de uitgeholde kant naar boven in een ingevette braadslee (of op een bakplaat). Zorg dat ze goed recht staan, dus snijd eventueel de steeltjes eraf en de ‘kontjes’ een beetje bij.

2. Meng in een schenkkan de bouillon met de crème fraîche en knoflook. Schenk het mengsel in de pompoentjes; vul ze tot ongeveer 3/4 met het roommengsel. Leg in elk pompoentje een blaadje salie. Dek de braadslee (of bakplaat) met pompoentjes af met een stuk aluminiumfolie en schuif voorzichtig in de oven.

3. Rooster de pompoentjes afhankelijk van de grootte in 45-60 minuten gaar; prik met de punt van een mes in het vruchtvlees om te controleren of ze al goed zacht en gaar zijn. Hoe zachter, hoe lekkerder en hoe makkelijker je ze straks kunt uitlepelen.

4. Neem ze uit de oven en zet de ovengrill aan. Verwijder het aluminiumfolie en strooi de kaas voorzichtig over de pompoentjes. Leg eventueel op elk pompoentje nog een blaadjes salie. Schuif ze onder de grill en laat ze gratineren tot de kaas is gesmolten en hier en daar bruin is. Maal er nog wat verse peper over. Lepel de kaas samen met de saus en het vruchtvlees uit de pompoentjes en serveer met stokbrood. Yum!

pompoentjes 2-2894-2

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *