Pasta met daslookpesto

Zo jammer dat daslook in Nederland een beschermd plantje is en dus eigenlijk niet geplukt mag worden! Vraag me niet waarom je het niet in het wild mag plukken, want daslook gedraagt zich als onkruid en vermeerdert zich enorm snel. In de VS plukte ik daslook –ramps in het Engels- elk voorjaar in het bos en maakte ik er soep of deze makkelijke pasta met pesto mee. Het daslookseizoen duurt maar kort, dus ik ben altijd blij als ik ze voor het eerst zie.

daslook 1-7489 copy

Als de felgroene bladeren in maart uit de grond komen en ik de indringende ui-knoflookgeur opsnuif, weet ik dat het voorjaar begint. Niet ver van mijn huis in Den Haag is een prachtig daslookveldje. Vroeger plukte ik er wel eens een bosje, maar sinds er een hek omheen is geplaatst en buurtbewoners extra goed opletten, kan dat niet meer zo gemakkelijk. Ja ja, ik geef toe: de wereld valt uiteen in brave burgers en iets minder brave burgers. Toch is het niet onmogelijk om in Nederland ‘legaal’ aan daslook te komen, want sommige tuincentra verkopen de plantjes en zaden. Kun je in je eigen tuin een daslookveldje aanleggen waar je zonder dat je lastig wordt gevallen naar hartelust uit mag plukken.

daslook 2-7533 copy

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

400 g (volkoren)pasta (bijv. trofie, gemelli, spaghetti)

Voor de pesto
150 g daslook (bladeren, evt. ook de bolletjes)
75-100 ml olijfolie, plus 1 el
50 g zonnebloempitten
75 g geraspte parmezaanse kaas, plus extra
sap en geraspte schil van ½ biologische citroen, plus extra

Extra: keukenmachine

1. Maak de pesto. Snijd de daslookbladeren in reepjes (en de bolletjes in ringetjes). Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de daslook 1 minuut. Door de daslook kort te bakken, wordt hij iets milder van smaak. Bovendien, mocht je daslook toch in het wild geplukt hebben, voorkom je hiermee het risico om besmet te raken met vossenlintworm, dat ook mensen ziek kan maken.

2. Neem de daslook uit de pan en schep in de kom van de keukenmachine. Voeg de zonnebloempitten, kaas, citroenrasp en –sap en olie toe en pureer tot een mooie pesto. Hoe meer olie, hoe dunner de pesto. Breng op smaak met zout en peper.

2. Kook de pasta in een pan met ruim water en flink wat zout beetgaar. Giet af, maar bewaar wat van het pastawater. Meng de pasta direct in een pan met de pesto. Voeg eventueel nog wat van het pastawater toe om het gerecht wat smeuïger te maken. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper en citroensap toe.

3. Schep in kommen of diepe borden en strooi er nog wat kaas over. Serveer meteen. Lekker met een grote salade.

Te veel daslook geplukt?
Leg een voorraadje daslookpesto aan en vries het in. Zo heb je er nog 2-3 maanden plezier van.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

2 Comments on Pasta met daslookpesto

  1. Eveline
    July 3, 2016 at 8:31 pm (6 years ago)

    in duitsland makkelijk te verkrijgen onder de naam baerlauch

  2. Tal Maes
    August 8, 2016 at 1:31 pm (6 years ago)

    Ja in Duitsland is het inderdaad makkelijk te krijgen. Dank voor de informatie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *