Paarse bloemkooltabouleh

Ik heb een zwak voor paarse groenten, dus toen ik op mijn boerenmarkt mooie paarse biologische bloemkolen zag liggen, heb ik er meteen een gekocht. Ik wilde hem rauw verwerken, want van koken verliest deze bloemkool zijn mooie felpaarse kleur. Het is tabouleh geworden, waarbij je de bloemkoolroosjes grof raspt, zodat het ‘korreltjes’ worden. Het is gebaseerd op een heel oud recept van mij dat ik jaren geleden voor Albert Heijn schreef. We noemden het toen nog bloemkoolkaviaar in plaats van bloemkooltabouleh (het was nog voordat de keuken van het Midden-Oosten een hype was) . Wij aten deze tabouleh zo op zichzelf als lunch met wat feta en olijfjes erbij, maar het is ook een heerlijk BBQ bijgerecht. En natuurlijk mag je het ook met een gewone witte bloemkool maken, het hoeft niet per se een paarse te zijn.

bloemkool tabouleh 1-0150

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20-25 minuten

1 flinke paarse of witte bloemkool
2-3 el citroensap
3-4 bosuitjes, in ringetjes
3 el olijfolie
1 grote of 2 kleine courgettes, in kleine blokjes
een handvol verse kruiden, zoals munt, peterselie of koriander, fijngehakt
een stukje feta, voor erbij
een handje olijven, voor erbij

Extra: grove blokrasp

1. Snijd de bloemkool in 2- 4 grote stukken. Rasp de roosjes op een blokrasp, zodat je fijne korreltjes krijgt. De stronken gebruik je niet.

2. Meng in een schaal de geraspte bloemkool met 2 el citroensap en de bosuitjes. Laat even staan.

3. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de blokjes courgette al omscheppend enkele minuten tot ze lichtbruin zien. Voeg wat zout en peper toe. Laat ze een beetje afkoelen en meng ze dan door de bloemkool.

4. Voeg de kruiden en rest van olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper. Proef en voeg eventueel nog wat extra citroensap toe. Serveer met feta en olijven en eventueel met lekker brood.

bloemkool tabouleh 3-0178

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *