Oesters voor de Oscars

Bij het kijken naar de uitreikingen van 87ste Academy Awards hoort iets lekker decadents: oesters! Vorig jaar maakten we rauwe oesters met een pittige vinaigrette, dit jaar eten we ze gegrild met een heerlijke, rijke kruidenboter. Losjes gebaseerd op de beroemde Oysters Rockefeller met kruiden, spinazie, boter of room en Pernod. Wat de kruidenboter in dit recept extra lekker en bijzonder maakt, is de toevoeging van dragon met anijssmaak. Als je geen verse dragon kunt krijgen, vervang het dan door kervel, fijngemalen venkelzaadjes of gedroogde dragon. En nu maar hopen dat onze eigen Hollandse Job, Joris en Marieke met hun korte film A Single Life ook een Oscar in de wacht slepen.

Oesters 2-5516Oesters 3-5520-2

Voor bij de borrel, 6 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

24 middelgrote oesters
4-5 el oud broodkruim of panko
partjes citroen, om erbij te serveren

Voor de kruidenboter:
2 bosuitjes, in ringen
een handje platte peterselieblaadjes
3 takjes verse dragon (of een handje verse kervel, 1 tl gedroogde dragon, 1 tl fijngemalen venkelzaad)
enkele sprietjes (knoflook)bieslook
125 g roomboter, koud of op kamertemperatuur
een mespunt gedroogde chilipepervlokken

Extra: keukenmachine

1. Maak eerst de kruidenboter. Maal in een keukenmachine bosuitjes, peterselie, dragon en (knoflook)bieslook fijn. Voeg de boter, chilipepervlokken, wat zout en versgemalen peper toe en laat de machine draaien tot alles goed is gemengd. Schep de boter in een schaaltje of vorm er een rolletje van.

2. Open de oesters door de oester met de platte kant naar boven in een hand met opgevouwen theedoek te leggen. Steek met de andere hand het oestermes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik de schelpen voorzichtig open, snijd de sluitspier los en verwijder de bovenste platte schelp. Snijd de oester los uit de onderste schelp (dat slurpt straks wat gemakkelijker), maar laat ze wel in de schelphelften liggen. Leg de oesters op een bakplaat.

3. Verwarm de ovengrill voor. Leg de oesters op de bakplaat en verdeel er de kruidenboter over. Strooi er het broodkruim of de panko over en schuif 10-15 cm onder de grill in de oven. Gril de oesters 5-6 minuten of tot het broodkruim goudbruin is. Maal er nog wat verse peper over en serveer meteen met partjes citroen.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *