Long Island Clams met kruidenboter

Zomer! Na eerst een weekje Manhattan te hebben gedaan, was het tijd om uit te blazen en uit te waaien. Dat deden we op Long Island, het schiereiland dat voor de kust van NYC ligt en waar veel New Yorkers hun zomers doorbrengen: zandstranden, baaien, upscale badplaatsen,maar ook kleine slaperige dorpjes die hier en daar Hopperiaans aandoen. We verbleven in een mooie 200 jaar oude omgebouwde boerderij met uitzicht op de wijnvelden (ja, Long Island heeft ook een klein wijngebied). Twee boerderijen verderop zat een visboer die natuurlijk ook lokale clams verkocht. Die gaan bij ons op de barbecue met een lekkere kruidenboter en wat gegrild brood. In Nederland kun je clams bij grotere visboeren als Schmidt Zeevis en Simonis krijgen, maar je kunt dit gerecht ook prima met grote mosselen maken.
clams 5-9012clams 5-2

Voorgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 15-20 minuten

24 middelgrote clams (als je die kunt krijgen, anders een netje met kleine clams)
125 g zachte roomboter
een flinke handvol verse gemengde kruiden (een goeie combinatie is dragon, peterselie en rozemarijn), heel fijngehakt
1 flinke teen knoflook, geperst
een mespuntje cayennepeper
partjes citroen, voor erbij
lekker brood, voor erbij

Extra: barbecue met deksel, kleine braadslee

1. Maak de clams schoon en gooi kapotte exemplaren weg. Meng in een schaaltje de boter met de kruiden, knoflook, cayennepeper en breng op smaak zout.

2. Leg de clams op een rooster (waar ze niet doorheen vallen) op de barbecue en grill ze met een deksel op de barbecue tot ze opengaan.

3. Schep de clams in een braadslee en verdeel de kruidenboter over de open schelpen. Zet de braadslee nog even kort op de barbecue tot de boter is gesmolten. Serveer met partjes citroen en lekkere snee├źn brood (die je eventueel even kort op de barbecue legt).

clams schuur-8994clams 5-8999

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *