kweepeer-appelcrumble met steranijs

Happiness on rainy days: een warm toetje met fruit. Nu is de tijd om iets met kweeperen te doen, je ziet ze bij bio-winkels en op markten volop liggen. Of misschien ben je net als wij verwend met een grote zak kweeperen door iemand met een kweepeerboom in zijn achtertuin. De kweepeer is weliswaar geen makkelijke vrucht, want ze zijn wat bewerkelijk en ze vragen extra tijd in de keuken. Maar het is wel een vrucht die beloont, op verschillende manieren: ze blijven op kamertemperatuur wel weken goed en verspreiden een zalige geur in de keuken of in huis, je kunt er veel uiteenlopende gerechten mee maken (zie ook onze kweeperenpasta en kweeperenaïoli) en ze hebben een unieke haast tropische smaak. Toen ik in de VS woonde, maakte ik er wel eens deze crumble mee, of een ‘crisp’ zoals het vaak in Amerika wordt genoemd. Very rewarding!

kweepeercrumble 1-9888kweepeercrumble 2-9918

Zoet, 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten + 15-20 minuten kooktijd en 25-30 minuten oventijd + rusten

2 kweeperen
3 el suiker
3 appels (ca. 400 g), geschild en in blokjes
4 stuks hele steranijs
evt. poedersuiker, om te bestrooien

Voor het kruimeldeeg:
60 g noten (bijv. amandelen en hazelnoten), fijngehakt
75 g speltbloem
70 g suiker
½ tl gemalen steranijs
½ tl gemalen kaneel
70 g koude boter, in blokjes

4 ovenvaste schaaltjes 

1. Maak eerst het kruimeldeeg. Meng in een kom noten met speltbloem, suiker, gemalen steranijs, kaneel en een mespunt zout. Voeg de blokjes boter toe en wrijf het geheel met je vingers tot grof kruim. Laat het kruimeldeeg minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

2. Snijd de kweeperen in parten. Schil de parten, snijd de klokhuizen eruit en snijd in blokjes. Leg de kweeperen in een pan en schenk er zoveel water op tot ze net onder staan. Voeg 1 el suiker toe en breng aan de kook. Kook de kweeperen 15-20 minuten tot ze zacht zijn. Giet af en laat uitlekken in een vergiet. Meng de kweepeer met de blokjes appel en 2 el suiker.

3. Verwarm de oven voor op 190°C. Verdeel het kweepeer-appelmengsel over 4 schaaltjes en stop tusssen het fruit in elk schaaltje een hele steranijs. Verdeel er het kruimeldeeg over. Zet de schaaltjes 25-30 minuten in de oven tot het deeg mooi bruin is en het fruitmengsel borrelt. Neem ze uit de oven, laat ze enkel minuten staan. Bestrooi eventueel met wat poedersuiker en serveer eventueel met slagroom of vanille-ijs. Enne.. eet de hele steranijs niet op ;).

Kruimeldeeg
Maak een dubbele portie kruimeldeeg en vries de helft in. Zo heb je altijd snel een toetje bij de hand. Je kunt het deeg ca. 2 maanden invriezen. Gooi het bevroren op het verse fruit voordat het de oven in gaat.

Zelf specerijen malen
De meeste smaak krijg je als je zelf hele specerijen fijnmaalt en vrij snel daarna gebruikt. Wrijf voor dit recept 1-2 steranijs in een vijzel tot poeder.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *