Kruidnootjes XXL

Geen december zonder Sinterklaasfeest, ook niet als je in het buitenland woont. Wij vieren het met surprises, een zak vol cadeaus en gedichten, warme chocolademelk, zelfgemaakte erwtensoep en mandarijntjes toe. Gewoon, zoals altijd. De kruidnoten maken we zelf, want die verkopen ze hier niet. Dit jaar maakte ik ze met mijn 10-jarige, die vindt dat grote kruidnoten lekkerder zijn dan kleine. En waarom moeilijk doen als het makkelijk kan: je bent inderdaad veel sneller klaar.

Voor ca. 150 kruidnoten
Bereidingstijd: 15 minuten + 45 minuten rusten + 15 minuten oventijd

130 g zachte roomboter
150 g bruine basterdsuiker
300 g bloem
2 tl bakpoeder
mespunt zout
3 tl speculaas- of koekkruiden (zie hieronder)
100 ml/6 el melk

Extra: plasticfolie, twee bakplaten bekleed met bakpapier

1. Klop in een kom de roomboter met de basterdsuiker romig. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven de kom, voeg de koekkruiden toe en meng alles goed. Voeg de melk toe en kneed tot een samenhangend stevig deeg. Maak er een bal van, verpak in plasticfolie en laat ongeveer 45 minuten in de koelkast rusten.

2. Verwarm de oven voor op 180°C. Maak van het deeg kleine balletjes ter grootte van knikkers (of iets groter, zoals wij deden) en leg ze niet te dicht tegen elkaar aan op een bakplaat. (Bij ons passen er ongeveer 75 balletjes op één plaat.)

3. Bak de kruidnoten in ca. 20 minuten gaar, let goed op dat ze niet verbranden. Terwijl de eerste portie kruidnoten in de oven staat, kun je de tweede portie klaarmaken. Laat de kruidnoten goed afkoelen. Ze worden pas knapperig als ze zijn afgekoeld.

SPECULAAS- OF KOEKKRUIDEN
Koekkruiden kun je in een potje kopen, maar ook zelf maken. Luchtdicht afgesloten blijft het specerijenmengsel lang goed. Meng de volgende gemalen specerijen: 2 el kaneel, 2 tl kruidnagel, 2 tl nootmuskaat, 2 tl foelie, 1 tl gember, 1 tl kardemom, 1 tl witte peper.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *