Kopenhagen shopping & restaurants

Eerder dit jaar was ik een week lang in Kopenhagen voor de fotografie van de reisgids 100% Kopenhagen. Dat kwam goed uit, want het is een van mijn favoriete steden: precies groot genoeg, je kunt er probleemloos fietsen en er is ontzettend veel te ontdekken. De mensen zijn prettig relaxed, ze houden van mooie verpakkingen (niet alleen van etenswaren), ze weten hoe je en restaurant mooi inricht en ja, daar houden wij heel erg van. Hoewel ik nog wel even door kan gaan, hier vast een lijstje met wat toffe adressen.

kopenhagen_2_torvehallerne@petradehamer
Torvehallerne
In de buurt van Nørreport Metro Station liggen twee enorme glazen hallen, waarin de grootste warenmarkt van Kopenhagen is gevestigd. In de zomer staan er tussen de hallen ook nog wat stands, binnen gaat het om meer dan 60 handelaars die hier een winkeltje hebben. Echt, het paradijs voor foodies: je vindt er niet alleen kleine hapjes om te proeven, je kunt er ook eten en de beste koffie van de stad drinken. Er is kaas, vis, veel vlees, veel groenten, er is teveel om op te noemen. Een van de leukste stands wordt gerund door de kleinzoon van de oprichters van een oude Viktualie-Handel (Deense kruidenierszaak) en verkoopt mooie flessen sap en goede worsten.
Frederiksborggade 21, http://torvehallernekbh.dk

kopenhagen_3_nordiskbrodhus@petradehamer
Nordisk Brødhus
When you wake me in the middle of the night, it better be with a slice of real good bread and cheese: bread simply is my favourite comfort food ever. During my bike tours across town, I discovered Nordisk Brødhus. They bake all their bread (with organic flour from a mill nearby) in a wood-fired oven in the back of the small bright shop. It’s a nice place for a quick cup of coffee with a “kanelsnegle”, but you can have lunch or supper too.
Rantzausgade 58-B, http://nordiskbrodhus.dk

kopenhagen_4_meyersdeli@petradehamer
Meyers Deli
Een bekende kleine keten van deli’s in Kopenhagen, je vindt Meyers Deli op meerdere plekken en de bijbehorende bakkerijen nog wat vaker. Eigenaar Claus Meyer maakte prachtige kookboeken, helaas (nog) niet in het Engels vertaald. Je kunt hier aan de Gammel Kongevej gezond ontbijten of lunchen, probeer zeker Claus’ brood of zoete baksels. Leuk voor thuis: een fles eddike (azijn) of wat droppoeder, daar wordt in Denemarken veel mee gekookt. Als je dat wilt uitproberen, zeker wat poeder meenemen.
Gammel Kongevey 107, http://www.meyersdeli.dk

kopenhagen_5_Dyrehavn@petradehamerDyrehavn
Een goed ontbijt is alles. Een van de meeste toffe plekken waar ik langskwam, is Dyrehavn. Eenvoudig goed eten, prettige sfeer, leuke mensen, gewoon helemaal goed. Een beetje hip en ouderwets tegelijk, met de beste Eggs Benedict die ik in jaren had.
Sønder Boulevard 72, http://www.dyrehavenkbh.dk

Paté-Paté
Hoewel je zou denken dat alles in Scandinavië wit en licht is, kwam ik langs opvallend veel donker ingerichte restaurants. Nauwelijks verlichting, veel kaarsen, veel donker hout, misschien toch de nieuwe trend. Paté-Paté ligt op het meat packing district Kødbyen dat deels nog gewoon in bedrijf is maar waar veel gebouwen nu restaurant of club zijn. Bediening is aardig, het eten is internationaal (denk: beide zijden van de Middellandse Zee) maar met lokale ingrediënten. Ik at hier een heerlijke salade, die ik ooit nog eens zal proberen te maken.
Slagterboderne 1, http://www.patepate.dk

Mother
Pizza eten in een “vreemde” stad is, behalve in Italië wellicht, toch een beetje no-go. Als je zin hebt in een betaalbare, goede en ongevaarlijke pizza, ga dan naar Mother. Wel reserveren want het is een populair restaurant, met ‘s zomers een groot terras aan de straat.
Høkerboderne 9-15, http://mother.dk

En omdat we binnenkort toch terug gaan, mijn verlanglijstje:

– ‘s Avonds eten bij Bror, gerund door twee voormalige chefs van Noma
– Eten inslaan bij deli Løgismose
– Koffiedrinken bij The Coffee Collective in de Jaegersbrogade (je vindt deze third-wave koffiespot ook in Torvehallerne)
– Lunchen bij “de nieuwe Noma” Kadeau.

Dank aan Erika Kaufmann, die een paar van deze adressen selecteerde voor haar nieuwe reisgids!
kopenhagen_8_Torvehallerne__MG_8217

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *