Jam, maar dan anders

De eerste jaren in Berlijn deed ik mee aan de jam-gekte. Als in de lente en de zomer al het fruit spotgoedkoop en al bijna overrijp is, is het een drukte van jewelste op de markt. De mensen slaan tassen vol fruit in en je weet, daar worden weer veel te veel potjes jam van gemaakt. Waar je vervolgens niets mee doet, geef maar toe. Ik houd me in, koop een beetje fruit en kook dat met wat lepels honing en nog wat extra’s in 10 minuten tot een dunne jam. Of liever: een soort compote, want zonder geleisuiker is dit fruit veel lekkerder en gezonder. Je kunt het afgesloten in de koelkast een dag of drie bewaren. Lekker in de yoghurt, over een bolletje ijs, zó als toetje met wat slagroom of op een sandwich met geitenkaas.

Rabarber & gember

4 flinke stengels rabarber (ca. 400 g), in stukjes
sap & geraspte schil van 1 kleine (biologische) sinaasappel
4 flinke el honing
1/2 tl gemalen gember of kaneel

Verwarm alle ingrediënten in een pannetje op matig vuur. Laat het 6-8 minuten zachtjes pruttelen of tot de rabarber uit elkaar valt. Je kunt de rabarber helemaal tot moes koken, maar je kunt de pan ook iets eerder van het vuur halen zodat je nog wat stukjes ziet. Proef of er nog wat honing bij moet. Laat afkoelen in de koelkast. Zowel lauwwarm als koud lekker.

Aardbeien, frambozen & munt

400 g aardbeien
100 g frambozen
sap & geraspte schil van 1 (biologische) citroen
4 flinke el honing
1 takje munt

Verwarm alle ingrediënten in een pannetje op matig vuur. Laat het 8-10 minuten zachtjes pruttelen tot het fruit uit elkaar valt. Haal het takje munt uit de compote en proef of er nog wat honing bij moet. Laat afkoelen in de koelkast. Koud het lekkerst.

BLOG 2x snelle compote_MG_8385

BLOG 2x snelle compote_MG_8335

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *