Gekonfijte bloedsinaasappels met chocola

Dit is mijn madeleinecakeje van Proust. Als ik gesuikerde plakjes sinaasappel met chocola eet, trekken onze eindeloze vakanties in Venetië en op het Lido aan me voorbij. Voordat we naar de VS verhuisden, huurden we een paar keer per jaar, eigenlijk zo vaak we konden, van een kennis van mijn ouders een goedkoop appartement in La Serenissima. Wat een geluksvogels waren we!

Zeker vijftien jaar lang zijn we er geweest, eerst zonder kinderen, daarna met. Ik kwam er zo vaak dat ik voor uitgeverij mo’media enkele jaren geleden een 100% Venetië reisgidsje mocht maken. Ik geloof dat ik voor dit boekje alle noemenswaardige restaurants, barretjes én bakkertjes in Venetië heb bezocht. Uiteraard niet zonder er wat te eten of drinken. Bij de bakkertjes kocht ik vaak deze gekonfijte sinaasappels met chocolade, verslavend lekker en voor mij heel erg Venetiaans.

candied oranges 2-0821-2 copy

Omdat ik de afgelopen jaren niet in Venetië kwam, ben ik ze zelf gaan maken. Soms gebruik ik gewone sinaasappel, soms mandarijn, maar het meest bijzonder zijn ze toch wel met bloedsinaasappel. Nu in het seizoen en dus heb ik de afgelopen weken een paar potten gekonfijte bloedsinaasappel gemaakt. Zo kan ik er nog een hele tijd van genieten: ik bewaar mijn potten in de ijskast en dan blijven ze nog maanden goed (maar voor die tijd zijn ze meestal al op). Ze scoren altijd hoog als garnering op toetjes zoals ijs, parfait, maar ook cake.

candied oranges 6-0809

En je kunt er deze mooie chocoladeschijfjes van maken! Nadat je ze hebt gekonfijt hoef je ze alleen nog maar te drogen en in de chocolade te dopen. Het is echt niet moeilijk, maar je moet wel geduld hebben, want het duurt 24-48 uur voordat de schijfjes droog zijn. Ik gebruik voor het konfijten van citrusfruit altijd de techniek van Alice Waters, die het fruit langzaam in de oven in siroop pocheert. Uiteraard heb ik de methode door de jaren heen een klein beetje naar mijn hand gezet.

candied oranges 4-0880

Voor 1 kleine pot of ca. 25 chocoladeschijfjes
Bereidingstijd: 25 minuten + 1 uur en 30 minuten oventijd en 24-48 uur drogen

3 stevige niet te grote biologische bloedsinaasappels (de schil moet stevig om de vrucht zitten)
225 g kristalsuiker
ca. 75 g pure chocolade (minimaal 70%), in blokjes

Extra: niet te grote ovenschaal, bakpapier, aluminiumfolie, weckpotje of bakje met deksel, taaktrekje

1. Verwarm de oven voor op 150C. Boen de sinaasappels schoon onder water en droog ze. Snijd de sinaasappels met een scherp mes in zo dun mogelijk plakjes (2-3 mm dik). Gooi de ‘kontjes’ weg en verwijder de pitjes. Breng in een pannetje 225 ml water met de suiker aan de kook. Kook en roer tot de suiker is opgelost en je een dunne siroop hebt. Neem de pan van het vuur.

2. Leg de plakjes sinaasappel een beetje overlappend in een niet al te grote ovenschaal. Schenk bijna alle siroop over. Dek af met een stuk bakpapier (knip een passend stuk uit, zie de foto) en schenk de rest van de siroop erover (zo blijft het papier beter liggen). Dek de schaal vervolgens stevig af met aluminiumfolie en zet 1 uur in de oven.

3. Na een uur moet de schil van de schijfjes wat glazig zien (zo niet, zet de schaal dan nog 15-30 minuten met folie afgedekt terug in de oven). Verwijder het folie en zet de sinaasappelschijfjes nog 30 minuten zonder folie (dus alleen met bakpapier) in de oven. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen in de oranje-rode siroop.Tegen deze tijd is je keuken en huis doortrokken van een zalig sinaasappelaroma (hier kan een geurkaars niet tegenop).

4. Je kunt de gekonfijte schijfjes bewaren door ze voorzichtig in een bakje of pot scheppen en de siroop erover schenken. De schijfjes zijn in de koelkast nog maanden houdbaar en zijn mooi op toetjes met een beetje van de siroop. Maar je kunt ze ook laten drogen en in de chocolade dopen. Leg de schijfjes hiervoor op een taartrekje, die je op een bakplaat bedekt met bakpapier zet. Laat de schijfjes uitdruppelen en in 24-48 uur drogen. De schijfjes zullen nog een beetje plakkerig zijn, maar je moet ze goed kunnen vastpakken en ze mogen niet meer nat van de siroop zijn. De droogtijd is afhankelijk van het vochtgehalte in je keuken.

5. Smelt de chocola au bain marie (in een kom of pannetje dat je boven een pan met zacht kokend water hangt) of in een kommetje in de magnetron. Doop de chocoladeschijfjes er tot de helft in en leg ze op een plank die is bekleed met bakpapier. Laat ze in de ijskast hard worden. Als ze hard zijn, kun je ze in een goed afgesloten trommel in de ijskast bewaren. Ze blijven nog wel 2-3 weken goed.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *