Franse Appeltaart

Het huis in Frankrijk, wat heb ik dat gemist toen we in de VS woonden! In een half verlaten dorpje op het Franse platteland bezitten mijn ouders een oud statig huis met hoge ramen en luiken. Ooit was het de dorpsschool met één klaslokaal; de schoolbel werd geluid vanuit een torentje in de tuin.

appeltaart 4 torentje-9508
De natuur is er van een idyllische schoonheid. Als je ‘s morgens op een kille ochtend de luiken opengooit, kijk je uit op het dal met dampende koeien die zij aan zij staan te grazen in de nevelige wei. Afgelopen weekend, toen de herfst op zijn mooist was en we de bomen haast van kleur konden zien veranderen, liepen we door de velden, langs beekjes en boomgaarden vol appels en noten. We plukten naar hartelust.

appeltaart 2-9649Appelboom-9730-2

De lekkerste en mooiste appels kwamen uit de overwoekerde moestuin van Henriette, verscholen achter een schuurtje en gelegen op een heuvel. Henriette was lang de oudste inwoonster van het dorp en een goede vriendin van mijn ouders, maar is een paar jaar geleden overleden. Ze had haar appelboom ooit van familie gekregen, maar niemand uit het dorp kon ons nu nog vertellen welke soort het precies was. Mijn moeder wist in elk geval dat je er heerlijke Franse appeltaart mee kon bakken en dat was wat we ermee deden.

appeltaart 6 Flo naar appeltuin-9579

Voor 6-8 personen
Bereidingstijd: 40 minuten + 30 minuten rusten + 35 minuten bakken

250 g speltbloem
50 g fijne rietsuiker
125 g koude boter
1 eidooier
1-2 el ijskoud water

Voor de compote:
750 g appels (3-4 appels, bijv goudreinet of elstar)
75 g fijne rietsuiker
klontje boter
1 tl vanille-extract

Voor bovenop:
2-3 appels
25 g koude boter
2 el honing of abrikozenjam*
25 g walnoten, grof gehakt

Extra: evt. keukenmachine, plasticfolie, evt. staafmixer, ingevette ronde taartvorm met uitneembare bodem (doorsnee ca 28 cm), bakpapier, blindbakbonen, kwastje

*wij hadden in het huis van mijn ouders alleen honing voorhanden, maar je kunt de appels ook met warme abrikozenjam bestrijken. Jam blijft langer glanzend dan honing.

1. Meng in een kom de bloem met de suiker, boter en een mespunt zout en wrijf het met je vingertoppen snel tot kruim (of gebruik een keukenmachine). Voeg de eidooier en het water toe en kneed het snel door tot het deeg samenkomt. Vorm er een dikke worst van. Laat het deeg verpakt in plasticfolie minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

2. Schil voor de compote de appels. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Kook de appels met een klein scheutje water, de suiker, boter en vanille op laag vuur in ca. 20 minuten tot ze heel zacht zijn en uit elkaar vallen. Het mag een beetje een grove moes zijn, maar pureer de appels eventueel met een staafmixer voor een gladde moes of als de appels helemaal niet uit elkaar vallen. Als de compote daarna nog te nat is, zet de hem dan nog even terug op het vuur en laat het vocht nog wat verdampen.

3. Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd het deeg in dunne plakjes van 3-4 mm dikte. Beleg de bodem en randen van de taartvorm ermee. Druk de plakjes met je vingertoppen en handpalmen goed tegen elkaar aan. Leg een stuk bakpapier op de bodem en verdeel er de blindbakbonen over. Bak de taart 10 minuten in het midden van de oven. Verwijder bakpapier en bonen en bak de taart nog 5 minuten. Neem de bodem uit de oven, laat een beetje afkoelen op een rekje.

4. Schil intussen de appels voor bovenop. Snijd de appels in vier partjes en snijd het klokhuis eruit. Snijd de partjes vervolgens in mooie, dunne plakjes. Vul de taartbodem met de compote en verdeel de appelplakjes er in mooie cirkels en iets overlappend over. Snijd de boter in piepkleine klontjes en verdeel over de appels. Bak de taart in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin. Als de deegrand te snel bruin kleurt, kun je deze afdekken met een strook aluminiumfolie.

5. Neem de taart uit de oven en laat tot lauwwarm of koud afkoelen op een rekje. Verwarm de honing in een pannetje tot het goed vloeibaar is en meng er de walnoten door. Bestrijk de bovenkant van de taart voorzichtig met de vloeibare honing en verdeel er de walnoten over. Lekker met ongezoete geslagen room of crème fraîche.

appeltaart 5 Flo-9608

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *