Flammkuchen

Je kunt zeggen wat je wilt van Duits, maar de taal zit vol met fijne verrassingen. Een van mijn favoriete woorden is Feierabend. Bedoeld wordt de tijd na het werk; als collega’s eerder dan jij weggaan van kantoor, wensen ze je een Schöne Feierabend. Dat mag ook ‘s middags al: het is nooit te vroeg voor Feierabend. Je viert het met een fles bier in de hand of op een terras. Thuis Feierabend vieren is ook fijn, met Flammkuchen bijvoorbeeld.

Voor 2 grote of 4 kleinere Flammkuchen:

200 g speltmeel
200 g witte bloem
1 zakje gist à 7 gr
2 tl zout
200 ml lauw water
2 el olijfolie

Voor de topping
200 ml crème fraîche
2 rode uien, in halve ringen
1 kleine courgette, in dunne plakken
1-2 blikjes makreel
paar handjes jonge bladsla of rucola

Extra: pizzasteen en pizzaschep (eventueel)

1. Zeef de bloem boven een kom, meng alle andere ingrediënten erdoor en kneed tot een soepel deeg. Wij doen dit heel lui in de KitchenAid, maar met de hand kan ook. Hoe langer je het deeg kneed, hoe beter. Dek af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.

2. Verwarm de oven voor op 240C (of zo heet als je oven kan). Als je een pizzasteen hebt, leg die dan in de oven.

3. Verdeel het deeg in 2-4 bollen. Rol ze op een met bloem bestoven werkvlak zo dun mogelijk uit en leg ze op de bakplaat (of op een met bloem bestoven pizzaschep). Bestrijk ze niet te zuinig met crème fraîche. Verdeel de ui, courgette en vis erover en strooi er wat zwarte peper en zout over.

4. Schuif de bakplaat in de oven (of schuif het deeg vanaf de schep op de pizzasteen); waarrschijnlijk moet je de Flammkuchen in porties bakken. Bak ze ongeveer 5-8 minuten in de hete oven, tot de randen goudbruin kleuren. Verdeel er dan wat sla of rucola over.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *