Delicious.nl: geschaafde aspergesalade

Kitchen Table Food staat in de delicious. van deze maand en daar zijn we trots op. Voor hun Italië-nummer vroeg de redactie ons om een Italiaans visrecept aan te leveren (dat posten we morgen: capesante al forno), maar we wilden er nog iets fris, groens en knapperigs bij. Deze salade met rauwe asperges, sinaasappel en rucola is het geworden. En mocht je het nog niet weten, ja, rauw zijn asperges ook lekker! Flinterdun geschaafd zijn ze heerlijk knapperig in een salade. We hebben een prachtige mandoline in de kast staan en die hoopten we voor dit schaafkarweitje te kunnen gebruiken, maar wat blijkt… het gaat het gemakkelijkst met een doodgewone (scherpe!) kaasschaaf of dunschiller.

salade of voorgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

2-3 grote sappige sinaasappels (bijv. navelsinaasappels)
500 g vrij dikke groene asperges
ca. 2 el rode-wijnazijn
1 klein sjalotje, heel fijn gesnipperd
3 el olijfolie
2 flinke handen pittige rucola
een handje verse basilicum, blaadjes in stukken gescheurd
handje lekkere olijven

Extra: scherpe kaasschaaf of dunschiller

1. Schil de sinaasappels, verwijder het wit en snijd de partjes met een scherp mesje tussen de vliesjes uit. Snijd de partjes in stukjes en bewaar in een kommetje.

2. Snijd de houtachtige onderkanten van de asperges af (ca. 2 cm). Leg de asperges op een plank en schaaf met een kaasschaaf of dunschiller van de onderkant naar het kopje toe voorzichtig dunne, lange linten; houd kopjes hierbij zo veel mogelijk heel (zie foto onderaan). Leg in een schaal.

2. Klop in een kommetje de azijn met wat zout en het sjalotje door elkaar. Voeg de olijfolie en wat versgemalen peper toe. Schenk de dressing over de asperges en laat 10 minuten staan, zodat de dressing een beetje in kan trekken en de asperges wat zachter worden.

4. Meng de sinaasappel en rucola door de asperges. Proef de salade en voeg eventueel nog wat extra zout of azijn toe. Verdeel over borden en verdeel er basilicum en olijven over. Maal er nog wat verse peper over.

TIPS
-De salade kun je al voor een groot deel voorbereiden: het schoonmaken van de sinaasappels, de dressing en zelfs de asperges kun je een uurtje van te voren schaven.
-Als je deze salade niet bij de capesante gaat eten, schaaf er dan eventueel nog wat parmezaanse kaas of pecorino over.

geschaafde asperges-0277
geschaafde asperges salade-0282

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *