Delicious.nl: Capesante al Forno

Voordat we naar de VS verhuisden, huurden we jarenlang een piepklein appartement midden in Venetië. Wat was ik verliefd op die stad! We deden ons tegoed aan de lokale processo, aten cicètti, risotto met inktvis en deze zalige capesante, een echte Venetiaanse specialiteit. We kochten ze vers in de schelp op de prachtige Rialtomarkt, maakten ze thuis in ons kleine keukentje schoon en aten ze op ons waanzinnige dakterras met uitzicht op de rode daken en kerktorentjes van Venetië. Ons geluk kon niet op! Ik heb ze lang niet gemaakt, omdat ze voor mij in Venetië nu eenmaal het allerlekkerst smaken en ook omdat ik minder ‘dieren’ ben gaan eten. Tot Petra en ik opeens van food magazine delicious. de vraag kregen of we voor hun Italiënummer een Italiaans visrecept konden geven. Tja, het lag voor de hand dat dit een Venetiaans recept zou worden. Het liefst zou ik nu met Peet aan de keukentafel schuiven en ze samen met haar opeten. Hopelijk komt dat er snel een keertje van!

NB Dit gerecht is erg lekker samen met onze asperge-sinaasappelsalade, die nu ook in delicious. staat.

Voorgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten, plus 30 minuten oventijd

1/4 lekker stevig stokbrood (of 3-4 dikke sneeën landbrood)
1,5 el olijfolie, plus extra
2 tenen knoflook, geperst
een mespunt cayennepeper
1 el fijngehakte platte peterselie
8-12 verse coquilles, schoongemaakt
scheutje witte wijn
1 el koude boter, in vlokjes

Extra: keukenmachine, ingevet ovenschaaltje (of 4 kleine eenpersoons ovenschaaltjes of coquilleschelpen)

1. Verwarm de oven voor op 150 C. Snijd het stokbrood over de lengte doormidden en vervolgens in stukken. Leg de stukken brood naast elkaar op een bakplaat in de oven. Laat het brood in ca 20 min uitdrogen maar niet keihard worden (het brood moet nog een beetje meegeven als je er op drukt). Laat even afkoelen en maal ze met korst en al in een keukenmachine tot broodkruim.

2. Verhoog de oventemperatuur naar 220C. Meng in een kommetje 6 el van het broodkruim met de olie, knoflook, cayennepeper en peterselie. Voeg wat zout en peper toe.

3. Leg de coquilles in het ovenschaaltje en verdeel er wat zout en peper over. Schenk de wijn en een scheut olijfolie erbij en strooi er vervolgens het broodmengsel over. Verdeel er de vlokjes boter over. Bak in het midden van de oven afhankelijk van de grootte van de coquilles in 8-10 minuten mooi goudbruin. Neem uit de oven en serveer met lekker brood en eventueel de asperge-salade.

TIP
De broodkruimels die je niet gebruikt, kun je in een afgesloten bakje of potje enkele weken in de koelkast bewaren.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *