Blini’s met bieten

Wij hebben al even proefgedraaid voor kerst. Petra nam uit Berlijn een prachtig flesje wodka mee en Tal bedacht er deze blini’s bij. Perfecte combinatie natuurlijk, maar ook zonder wodka stelen deze blini’s de show. Dit recept van Tal staat overigens ook in de laatste Elle Eten. Have yourself a lovely Christmas!

making blini's-9500
Voor bij de borrel of vooraf, 25-30 blini’s
Bereidingstijd: 35-40 minuten + minimaal 1 uur rusten

75 g boekweitmeel 
100 g tarwebloem 
300 ml karnemelk 
1 ei 
7 g gedroogde gist 
geklaarde boter of olijfolie om te bakken (zie tip)

Voor de bietenpuree
200 g rode bieten, geroosterd (zie tip)
200 g zure room 
1½ el mierikswortel (potje)

Voor het beleg
100 g gerookte (wilde) zalm, in grove stukken
100 g gerookte makreel met peper, graten verwijderd en in reepjes
100 g grijze garnaaltjes
zeekraal een handvol
½ citroen

Extra: keukenmachine of staafmixer, aluminiumfolie

1. Meng in een kom boekweitmeel met bloem, karnemelk, ei, gist en een mespunt zout tot een dik beslag. Laat het beslag afgedekt minimaal 1 uur rusten (of zet het een nacht in de koelkast).

2. Verwijder de velletjes van de bieten en pureer de bieten samen met 3 flinke el zure room en de mierikswortel in een keukenmachine of met een staafmixer. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen zwarte peper.

3. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan. Schep 1 el beslag per blini in de pan en maak een mooi rondje van 5-6 cm Ø. Bak per keer 4-5 blini’s met enige tussenruimte in de pan en bak ze op laag tot matig vuur 1-2 min per kant; keer ze halverwege met een spatel. Zet het vuur lager als de blini’s te snel bruin worden. Schep ze op een bord en houd ze warm onder aluminiumfolie. Bak op dezelfde manier de rest van de blini’s.

4. Leg de lauwwarme blini’s op een schaal en schep er de bietenpuree op. Beleg ze met gerookte zalm, makreel, garnaaltjes en schep op elke blini ook een klein dotje zure room. Maal er flink wat peper over, knijp er wat citroensap boven uit en garneer met zeekraal.

setting the table-0241

Tip 1 Voor een roombotersmaak bak je de blini’s in geklaarde boter: boter waarvan de eiwittenbestanddelen zijn verwijderd en waardoor de boter tijdens het bakken niet verbrandt. Het is makkelijk om zelf te maken. Smelt 100 g boter op laag vuur in een pannetje en schep het schuim er voorzichtig vanaf. Schenk de boter dan heel langzaam in een kommetje; let erop dat je de vaste bestanddelen die op de bodem van de pan liggen niet mee schenkt. De heldere boter is de geklaarde boter. Bewaar in de koelkast.

Tip 2 Geroosterde bieten hebben meer smaak dan gekookte bieten en zijn bovendien minder ‘waterig’, waardoor de bietenpuree steviger blijft. Wrijf rauwe bieten in met wat olijfolie en leg ze in een kleine braadslee of ovenschaal. Dek goed af met aluminiumfolie en rooster ze afhankelijk van de grootte in een oven van 200C in 45-60 min gaar; je moet er gemakkelijk de punt van een mes in kunnen steken. Rooster 6-8 bieten tegelijkertijd en bewaar de bieten die je niet gebruikt in de koelkast. Ze zijn ook heerlijk in salades en op sandwiches.

Tip 3 Het meeste werk van dit recept is het bakken van de blini’s. Bak ze van te voren en vries ze in of bewaar ze in de koelkast. Verwarm ze voor het serveren enkele min in een oven van 200°C. Laat ze tot lauwwarm afkoelen en beleg ze met de bietenpuree en vis.

vodka-9462

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

2 Comments on Blini’s met bieten

  1. Nell Nijssen
    January 7, 2016 at 6:32 pm (7 years ago)

    Bij blini’s denk ik onwillekeurig aan kaviaar. Maar bietenpuree kan natuurlijk ook heel goed. Ooit wilde ik ook eens aan blini’s (nee hoor, ook zonder kaviaar) beginnen en toen kwam ik tot de ontdekking dat ik niet eens een recept had. Jouw recept gauw opgeslagen dus.

  2. Tal Maes
    January 9, 2016 at 10:32 am (7 years ago)

    Deze zijn iets voordeliger dan met kaviaar Nell :). Ook lekker trouwens met gewoon wat zure room en versgeraspte verse mierikswortel in plaats van de bietenpuree!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *