Bircher Müsli

Elke ochtend wordt hier in huis in alle rust ontbeten. Thee, koffie, uitgeperste sinaasappels, gedekte tafel en een geïmporteerde Donald Duck danwel digitale ochtendkrant. De een eet het liefst home made granola en de ander eet graag Bircher Müsli. Bircher Müsli is een favoriet ontbijtgerecht in Duitsland, dat zo tegen 11 uur ook nog wel als tussendoortje op kantoor wordt gegeten.Je koopt het in bakjes bij goede bakkers en verantwoorde deli’s, maar je kunt het natuurlijk veel beter zelf maken. Doe het de avond van tevoren en je bent de volgende ochtend zo de deur uit.

Bircher Müsli komt oorspronkelijk uit Zwitserland, het werd meer dan 100 jaar geleden in de Alpen uitgevonden door de arts Maximilian Oskar Bircher Benner, die zijn patiënten gezond eten wilde voorzetten. De hippe raw-food beweging is dus eigenlijk veel ouder dan je misschien zou denken! Het oorspronkelijke recept is met een hele geraspte appel (inclusief klokhuis en pitjes) en met gecondenseerde melk in plaats van de niet altijd bacterievrije verse melk in die tijd. Hier een meer eigentijdse versie van het klassieke honderdjarige recept.

Ontbijt, voor 1 persoon
Bereidingstijd: 10 minuten + 1 nacht in de koelkast

100 g havervlokken
200 ml appelsap
1 appel
2 el volle yoghurt
2 tl honing (of naar smaak)
evt. wat extra rood fruit in stukjes
evt. kaneel

1. Doe de havervlokken in een flinke ontbijtkom, schenk het appelsap erover en zet een nacht in de koelkast.

2. Haal de müsli de volgende morgen uit de koelkast. Was de appel, verwijder het klokhuis en rasp de appel grof op een blokrasp. Voeg toe aan de müsli en roer goed om.

3. Meng de yoghurt door de müsli en voeg naar smaak wat honing toe. Meng er eventueel wat rood fruit door en bestrooi eventueel met een beetje kaneel.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *