Back to school: sardine sandwich

Mijn droomvakantie: stad en natuur combineren. Dus dat deden we afgelopen zomer. We verbleven eerst een week in Lower East Side op Manhattan. Cool, bruisend, met winkeltjes van jonge fashion designers en restaurants van veelbelovende nieuwe chefs. Na een week reden we de stad uit, via het rauwe Queens in de richting North Fork, Long Island, waar we een mooi opgeknapte boerderij hadden gehuurd. Maar we verlieten Queens niet zonder eerst een bezoek te brengen aan MoMA PS1. Dit museum is gevestigd in een 100-jaar oude school en is een dependance van het MoMA op Manhattan. Helemaal mijn museum: met contemporaine, cutting egde art, geen hordes toeristen en een plek waar je goed kunt lunchen: M. Wells Dinette.

sardine sandwich 4-8942sardine sandwich 3-8934

Cafetaria M. Wells Dinette is ingericht als een schoollokaal: de gerechten staan op schoolborden geschreven en je eet er in de schoolbanken. Ik at er een lekkere zuurdesemsandwich met skordalia (aardappel-knoflookpuree) en sardientjes. Toen we aankwamen op onze boerderij op Long Island heb ik meteen zelf zo’n soort sandwich gemaakt: met rozemarijn-bonenpuree in plaats van skordalia. Het is een van mijn favoriete zomersandwiches voor de lunch geworden. En nu mijn twee dames weer naar school zijn, is het ook een makkelijke sandwich voor ‘s avonds met een grote salade erbij (verdubbel de hoeveelheden dan wel).

Sandwich met rozemarijn-bonenpuree en sardientjes

Sandwich, 2-4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

3 el olijfolie, plus extra
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
1 blik cannellini-bonen (400 g), afgespoeld en uitgelekt
een mespunt gedroogde chilipepervlokken
½ biologische citroen
een flinke handvol platte-peterselieblaadjes
4 grote sneeën zuurdesembrood
1 blikje sardientjes, uitgelekt en graatjes verwijderd

Extra: pureestamper

1. Verhit 2 el olie in een koekenpan en fruit de knoflook en rozemarijn 30 seconden. Voeg bonen en chilivlokken toe en bak al omscheppend 3-4 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Laat bonenmengsel vanuit de pan in een platte schaal glijden. Prak de bonen fijn met een pureestamper; het hoeft niet superglad te zijn. Rasp er wat citroenschil boven vanaf en breng op smaak met wat citroensap, zout en peper.

2. Meng in een schaaltje de peterselieblaadjes met 1 el olijfolie, wat citroensap, zout en peper. Zet even apart.

3. Verwarm de ovengrill voor. Druppel wat olijfolie over de sneeën brood en grill ze onder de ovengrill in enkele minuten aan beide kanten goudbruin. Blijf erbij, want het gaat harder dan je denkt.

4. Bestrijk de sneeën brood met de bonenpuree. Verdeel er de sardientjes over en garneer met de peterseliesalade.

sardine sandwich 2-9058

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *