Avocado toast & gepocheerd ei

Waar staat het niet op de kaart, toast met avocado? Voor een snelle lunch thuis maken Tal en ik allebei graag geroosterd brood met avocado erop, maar toast met avocado serveren ze ook bij leuke Berlijnse tentjes als Melbourne Canteen, Roamers en Betty’n Caty. Bij die laatste krijg je een pittige variant met een fluweelzacht gepocheerd eitje bovenop. Zoiets dergelijks hebben we thuis nagemaakt – heerlijk in al z’n eenvoud.

Ontbijt of lunch, 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

4 dikke sneeën brood, liefst zuurdesem
evt. olijfolie of roomboter
2 rijpe Hass avocado’s
sap van ½ citroen
1 el azijn
4 heel verse eieren, op kamertemperatuur
gedroogde chilipepervlokken (molentje), naar smaak

Extra: broodrooster of grillpan, schuimspaan, keukenpapier, diep bord

1. Rooster de sneeën brood en besprenkel ze eventueel met wat lekkere olijfolie of besmeer ze met roomboter. Prak de avocado’s, breng op smaak met citroensap en zeezout en zet even apart.

2. Pocheren kan op vele manieren, wij doen het zo. Breek elk ei voorzichtig in een kopje, de dooier moet heel blijven. Breng in een grote pan flink wat water aan de kook en voeg de azijn toe. Draai het vuur dan zo laag tot het water net van de kook af is. Roer met een pollepel in het water in de pan, zodat een soort draaikolk ontstaat. Als de draaikolk tot rust gekomen is (dit kun je testen door een stukje eierschaal erin te gooien, als die naar de bodem van de pan zinkt, is het goed), laat je voorzichtig 1 ei in het midden van de draaikolk glijden. Breng het ei eventueel in model met een pollepel. Na ca. 3 minuten is het ei goed: eiwit gestold, eigeel heel zacht. Haal het met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op wat keukenpapier. Herhaal dit met de andere eieren, terwijl je de eerste eieren warm houdt door er een diep bord overheen te zetten.

3. Beleg de sneeën brood met een dikke laag avocado en verdeel er de gepocheerde eieren over. Bestrooi met zout en maal er wat chilipeper over. Serveer direct.

Sign up for our KitchenTableFood Newsletter
And receive the latest posts and more right into your mailbox!
* = required field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *